Ursula von der Leyen a solicitat unui stat membru NATO să elaboreze un plan pentru consolidarea pregătirii Europei în fața posibilelor amenințări de război. Șefa Comisiei Europene a subliniat că "ambiția lui Putin nu se oprește în Ucraina".
UE a solicitat, miercuri, unui stat membru NATO să elaboreze un raport privind modalitățile de îmbunătățire a pregătirii civile și de apărare în Europa.
Prin intermediul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia a făcut o cerere fostului președinte al Finlandei. Ea i-a cerut acestuia să întocmească acest raport, concentrându-se pe îmbunătățirea pregătirii civile și de apărare în Europa.
Ursula von der Leyen avertizează asupra ambițiilor lui Putin
Anunțul vine înaintea summit-ului liderilor UE de joi, unde apărarea va fi un subiect major. Ursula von der Leyen a subliniat că ambițiile președintelui rus Vladimir Putin nu se limitează doar la Ucraina. Ea a evidențiat importanța pregătirii pentru toate situațiile de urgență. În context, este vorba de cele militare, amenințările hibride și dezastrele naturale.
Ursula von der Leyen a evidențiat că în Finlanda, pregătirea pentru apărare nu este doar responsabilitatea armatei. Ea revine întregii societăți. Șefa Comisiei Europene a subliniat importanța adoptării unei astfel de mentalități la nivel european.
„Știm că ambiția președintelui rus Vladimir Putin nu se termină în Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind alături de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, potrivit Politico.eu.
Finlanda s-a alăturat NATO în 2023
Finlanda s-a alăturat NATO în 2023. Țara a depus cererea de aderare imediat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. În acest context, raportul elaborat de Finlanda ar trebui să fie prezentat în această toamnă. El ar trebui să se concentreze pe analiza apărării convenționale și a poziției de apărare a Uniunii Europene.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că organizarea trupelor este competența statelor membre ale UE. Conform acesteia, raportul finlandez va respecta această clarificare. Astfel, se va evita orice îngrijorare cu privire la o posibilă acaparare a puterii de către Bruxelles în materie de apărare.
Săptămâna aceasta, Sauli Niinistö, fostul președinte al Finlandei, a evidențiat lecțiile învățate din conflictul din Ucraina. El a subliniat că războiul actual implică elemente convenționale, dar și utilizarea dronelor și influențe cibernetice. Acesta a exprimat speranța că se vor găsi soluții pentru a garanta securitatea în fața acestor noi amenințări.
Josep Borrell susține că un posibil război al Rusiei cu UE nu este iminent
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a subliniat joi că, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, un posibil război al Rusiei împotriva statelor UE nu este iminent. Acesta a cerut să se evite exagerările pe acest subiect.
Borrell a adus în discuție necesitatea ca europenii să fie conștienți de provocările actuale. El a avertizat împotriva amplificării fricilor. Acesta a insistat că „războiul nu este iminent”, subliniind importanța sprijinirii Ucrainei și pregătirii pentru viitor, fără a alimenta inutil anxietatea publicului.
Apel pentru sprijinirea Ucrainei
În același timp, Borrell a subliniat urgența de a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia. El a subliniat că sprijinul pentru Ucraina nu înseamnă trimiterea de trupe în Donbas. În opinia sa, este importantă acordarea de suport pentru protejarea vieților ucrainenilor și prevenirea unor tragedii umanitare în regiune.
Referindu-se la asistența acordată Ucrainei, Borrell a menționat că UE a oferit deja 31 de miliarde de euro în asistență militară. Acesta a anunțat că va oferi încă 20 de miliarde în acest an.
De asemenea, el a exprimat încrederea că liderii europeni vor susține propunerea sa de utilizare a veniturilor rezultate din activele rusești înghețate în UE pentru achiziționarea de arme destinate Ucrainei și pentru sprijinirea industriei sale de apărare.