Președinta Comisiei Europene este din nou în centrul atenției după așa numitul scandal „Sofagate”. Invitată de președintele ucrainean să participe la a 30-a aniversare a independenței țării sale, președinta Comisiei a răspuns prin intermediul șefului său de cabinet că nu se va duce.
Noi turbulenţe pentru Ursula von der Leyen. În cauză, de astă dată, o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean şi semnată de mâna şefului de cabinet al preşedintei Comisiei Europene, Björn Seibert. O scrisoare datată 7 aprilie în care cel mai apropiat colaborator al „VDL” refuză, de altfel, invitaţia lui Volodimir Zelenski la ceremoniile celei de-a 30-a aniversări a independenţei Ucrainei, programate pe 24 august la Kiev, ca şi la summitul inaugural al platformei Crimeei din 23 august care să amelioreze eficacitatea răspunsului internaţional la ocuparea Crimeei de către Rusia, transmite Le Figaro.
„Din păcate, preşedinta nu este în măsură să dea un răspuns pozitiv invitaţiei dumneavoastră din cauza unei agende deosebit de încărcate în zilele respective. Mulţumim anticipat pentru înţelegerea dumneavoastră”, scrie şeful de cabinet al „VDL”, nu fără o anumită uşurinţă. „Preşedinta mi-a cerut să vă transmit cele mai bune urări pentru un summit reuşit şi felicitările sale pentru dumneavoastră şi pentru poporul ucrainean cu ocazia acestei aniversări importante”, adaugă şeful de cabinet în stilul său vioi. El semnează scrisoarea cu expresia „Cu cordialitate”.
Gafa Comisiei Europene
Această corespondenţă, dezvăluită miercuri seara de „Libération”, constituie o gafă care aduce prejudicii unei Comisii Europene care este, de altfel, denumită „geopolitică”. Eroarea este diplomatică în primul rând de vreme ce uzanţele cer să se răspundă la o scrisoare a unui şef de stat printr-o altă scrisoare semnată de o personalitate de rang similar, însoţită de o notă scrisă de mână. Eroarea este apoi politică. Este oare judicios ca preşedinta Comisiei Europene să respingă în acest fel invitaţia unei ţări vecine, asociate cu UE, care face obiectul, la porţile ei, unor manevre destabilizatoare din partea Rusiei? Cu siguranţă nu. Cu atât mai mult cu cât ucrainenii sperau să vadă summitul anual UE-Ucraina ţinându-se la Kiev, chiar înaintea celor două întâlniri de la sfârşitul lui august şi şi-au exprimat dorinţa în martie pe lângă instituţiile europene.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a recunoscut, joi, că scrisoarea există, dar a afirmat că nu a fost trimisă preşedintelui ucrainean. El a mai arătat că preşedinta Comisiei va răspunde acestei invitaţii. „Dna von der Leyen va semna răspunsul său către preşedintele ucrainean şi se va asigura că toate răspunsurile către şefii de stat şi de guvern vor purta semnătura ei”, a arătat el. Acesta a confirmat, pe de altă parte, că ea nu va merge la Kiev la sfârşitul lui august, având deja alte obligaţii. „Comisia va fi reprezentată la nivelul potrivit”, a subliniat el. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, va merge. Cu ocazia unei vizite în Ucraina luna trecută, el explicase că-şi va modifica vacanţa pentru a fi prezent la Kiev. Preşedintele Consiliului European şi-a confirmat prezenţa joi. Şi a publicat pe Twitter o fotografie care îl arată în plină discuţie, la telefon, cu Volodimir Zelenski. Cine are urechi, să audă.
Scrisoarea semnată de Björn Seiber, ştampilată şi numerotată, a fost sau nu adresată preşedintelui ucrainean? În orice caz, ea a provocat consternare, supărare şi o anumită jenă a diplomaţilor UE. „Am stat de vorbă despre asta, dar nu voi spune nimic despre aceasta”, reacţiona unul dintre ei miercuri seara. „Despre scrisoarea pe care am văzut-o azi dimineaţă nu fac comentarii”, tranşa joi un altul, foarte încurcat. Această afacere este cu atât mai problematică cu cât izbucneşte după două incidente teribile pentru imaginea Uniunii, vizita dezastruoasă a Înaltului reprezentant pentru afaceri externe, Josep Borrell, la începutul lui februarie la Moscova, apoi polemica „Sofagate” care e departe de a fi încheiată.
Recentul incident de la Ankara
Săptămâna trecută, la Ankara, la întâlnirea cu Recep Tayyip Erdogan, Ursula von der Leyen a fost aşezată pe un divan retras şi Charles Michel a luat loc într-un fotoliu instalat alături de cel al preşedintelui turc. Charles Michel şi-a exprimat de repetate ori „regretele”. Zadarnic. Miercuri, ambasadorii UE au vorbit pe scurt despre acest „incident” şi despre cererile preşedintei Comisiei care ar echivala până la urmă, după părerea lor, cu reinterpretarea tratatelor europene. „Germanii, neerlandezii, belgienii şi francezii au spus că nu se pune problema să se modifice tratatele” asigură o sursă europeană. „Acest incident a avut loc. Nu trebuie să se mai repete”, a avertizat un diplomat în timpul reuniunii.
Unii regretă de asemenea că „Sofagate” a eclipsat fondul. „După atâta muncă de şase luni pentru a se ajunge la o poziţie puternică a Consiliului European faţă de Turcia, capitalele care dau importanţă imaginii UE sunt cu adevărat dezolate”, spunea săptămâna trecută un alt diplomat. „Trebuie să profesionalizăm totul”, continuă el. „Într-un moment în care UE începe să fie din ce în ce mai expusă şi când raporturile de forţe sunt mai brutale şi poate mai cinice, pregătirea trebuie să fie extrem de exigentă”. Acest diplomat, decepţionat şi îngrijorat, nu ştia încă despre o a treia polemică ce urma să izbucnească, de astă dată în jurul unei scrisori adresate de un colaborator al lui von der Leyen preşedintelui ucrainean.
Sursă foto: Dreamstime