Ursula Von der Leyen susține ca măsurile imediate legate de creșterea prețului energiei să fie lăsate la latitudinea statelor. Problemele se complică atât la nivel național, cât și european.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut, miercuri, că modul cel mai bun de atenuare a impactului crizei prețurilor la energie asupra familiilor vulnerabile și a întreprinderilor mici este ca guvernele Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri rapide, cum ar fi ajutorul de stat sau reducerile de impozite.
Dezbateri în Parlamentul European
În cadrul unei dezbateri desfășurate în Parlamentul European asupra agendei summit-ului liderilor, de joi și vineri, de la Bruxelles, Von der Leyen s-a referit pe scurt la situația din Polonia, care promite să se strecoare între temele reuniunii, deși nu se află oficial între subiectele propuse spre dezbatere, dar a dedicat crizei prețurilor la energie o bună parte a discursului său privind agenda summit-ului liderilor.
Această problemă va fi ridicată la cererea Spaniei, în fața unei escaladări a prețurilor, care continuă să stabilească recorduri și în care guvernul lui Pedro Sánchez s-a aliniat Franței, Greciei, Republicii Cehe sau României pentru a cere UE să adopte măsuri excepționale pentru a face față deficitului de gaze și de electricitate.
Pentru a atenua situația familiilor vulnerabile, germana a insistat asupra faptului că țările europene pot pune în aplicare ajutoare de stat sau reduceri ale impozitelor asociate facturii la electricitate, măsuri rapide care „sunt deja aplicate de 20 de state membre”.
Între timp, pe termen mediu și lung, Comisia are în vedere măsuri precum crearea unei strategii internaționale privind energia, pentru a ajuta guvernele să își diversifice furnizorii. De asemenea, va consolida supravegherea piețelor de gaz și cărbune, va întreprinde o revizuire a pieței energiei electrice, va crea teste de stres pentru a se pregăti mai bine pentru crize și va accelera investițiile în sursele regenerabile, scrie Diari de Tarragona.
Răspunsul la criză al UE
Răspunsul la criză, a explicat Von der Leyen, este „diversificarea furnizorilor, menținerea gazului natural ca pe un combustibil de tranziție și accelerarea trecerii la energia curată”, care este mult mai ieftină decât combustibilii fosili.
În ceea ce privește restul agendei summit-ului, ea a explicat că liderii vor lua act de evoluția pandemiei, într-o săptămână în care Uniunea Europeană a atins volumul de un miliard de doze de vaccinuri exportate în 150 de țări.
În acest sens, ministrul sloven de externe, Anze Logar (a cărui țară deține președinția de șase luni a Consiliului), a explicat că liderii vor revizui acțiunile care pot fi întreprinse în ceea ce privește dezinformarea despre coronavirus și vor căuta o mai bună coordonare în privința libertății de circulație și a restricțiilor de călătorie în Uniunea Europeană.
De asemenea, pe agenda summit-ului se va afla dimensiunea externă a migrației, transformarea digitală, relațiile externe ale UE sau viitoarea reuniune la nivel înalt a Națiunilor Unite privind clima, de la Glasgow.