Ursula von der Leyen garantează că politica de coeziune rămâne un pilon esențial
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a garantat europarlamentarilor PNL Daniel Buda și Dan Motreanu că politica de coeziune va continua să fie un pilon esențial pentru dezvoltarea regiunilor, fără a fi supusă unor condiționări asemănătoare cu cele din PNRR.
Această asigurare a fost oferită ca răspuns la scrisoarea trimisă pe 24 iunie de cei doi europarlamentari liberali, care își exprimau îngrijorarea privind posibilele condiționări ale fondurilor de coeziune similare cu cele aplicate în cadrul PNRR.
Daniel Buda a postat acest răspuns pe Facebook.
„În urma scrisorii adresate de mine și colegul Dan Motreanu, în care ne-am exprimat îngrijorarea privind condiționarea fondurilor de coeziune după modelul PNRR, Ursula von der Leyen a răspuns subliniind că politica de coeziune rămâne un pilon esențial pentru dezvoltarea regiunilor și că principiile sale fundamentale vor fi respectate, fără a impune condiționări similare cu cele din PNRR”, este mesajul lui Daniel Buda.
În scrisoarea din 24 iunie, Daniel Buda și Dan Motreanu au avertizat că abandonarea principiilor sociale și teritoriale ar putea fragmenta Uniunea Europeană.
Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), creat în 2020 pentru a ajuta Uniunea Europeană să se recupereze din criza provocată de pandemia COVID-19, permite Comisiei Europene să strângă fonduri prin emiterea de obligațiuni pe piețele de capital.
Aceste fonduri sunt apoi distribuite statelor membre pentru reforme și investiții. România va primi aproximativ 29 de miliarde de euro din acest mecanism, dintre care aproape jumătate sunt granturi și cealaltă jumătate sunt împrumuturi la condiții favorabile.
De la aderarea sa la UE, România a beneficiat de peste 90 de miliarde de euro în fonduri europene.
Politica de coeziune reprezintă principalul instrument de investiții pe termen lung
Politica de coeziune reprezintă principalul instrument de investiții pe termen lung al Uniunii Europene, având rolul de a întări coeziunea economică, socială și teritorială în cadrul UE.
Aceasta ajută la corectarea dezechilibrelor dintre țări și regiuni și sprijină realizarea priorităților politice ale Uniunii.
Implementarea politicii de coeziune se face prin intermediul mai multor fonduri:
- Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): destinat investițiilor care promovează dezvoltarea socială și economică în regiunile și orașele din UE.
- Fondul de Coeziune: dedicat investițiilor în mediu și infrastructură de transport în țările UE cu venituri mai mici.
- Fondul Social European Plus (FSE+): sprijină crearea de locuri de muncă și promovează o societate echitabilă și incluzivă în UE.
- Fondul pentru o Tranziție Justă: oferă asistență regiunilor cele mai afectate de trecerea către neutralitatea climatică.