Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va merge, miercuri, într-o vizită la Kiev, în Ucraina, Ea a declarat că la Kiev va discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre integrarea Ucrainei pe piaţa unică a UE.

Piaţa unică europeană garantează circulaţia liberă a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor.

Ursula von der Leyen, pentru a treia oară în Ucraina, de la începutul războiului

Aceasta va fi a treia vizită pe care von der Leyen o face în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

În aprilie, președinta Comisiei Europene a vizitat suburbia kieveană Bucea, atunci când au ieşit la iveală presupuse crime de război ruse comise acolo.

A doua vizită a sa în Ucraina a fost în luna iunie, atunci când von der Leyen s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski şi premierul Denîs Şmîhal pentru a discuta despre ambiţiile Ucrainei de aderare la UE.

Uniunea Europeană „nu este completă”

Tot miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană „nu este completă” atât timp cât Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest nu devin membre ale blocului comunitar.

„Vreau să le spun următoarele cuvinte cetăţenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceţi parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a declarat Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentul European de la Strasbourg, potrivit Reuters.

Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Ucraina sunt ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, Georgia a depus în acest an solicitarea oficială de a se alătura clubului comunitar, însă Bruxelles-ul nu i-a acordat încă statutul de ţară aspirantă.

UE, alături de țările aspirante

Președintele CE consideră că trebuie ca Uniunea Europeană să fie alături de ţările care aspiră să intre în clubul comunitar, „pentru că drumul către democraţii puternice şi cel către Uniunea noastră sunt aceleaşi”.

„Este necesar să interacţionăm cu ţările din Europa nu numai strict în cadrul procesului de aderare la UE. Iată de ce susţin apelul de a crea o Comunitate politică europeană şi ne vom prezenta ideile în acest sens în cadrul Consiliului European.

Viitorul nostru depinde însă şi de capacitatea noastră de a interacţiona şi cu alte ţări, nu numai cu principalii noştri parteneri democratici”, a mai spus Ursula von der Leyen.