„Este impresionat să vedem cum, în pofida tuturor presiunilor, (Republica) Moldova avansează rapid şi într-o manieră calitativă”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă comune cu preşedinta Maia Sandu, cu o zi înaintea summitului „Comunităţii Politice Europene” (CPE), care va avea loc joi în apropiere de Chişinău.
Președintele Comisiei Europene a promis creşterea semnificativă a personalului delegaţiei UE la Chişinău pentru „a ajuta la implementarea reformelor”.
„Mesajul meu către poporul Moldovei este că vă susţinem!”, a declarat Ursula von der Leyen. De asemenea, a anunțat reducerea tarifelor de roaming între UE şi Republica Moldova, un ajutor de 100 de milioane de euro destinat sistemului energetic al acestei ţări, fonduri pentru sistemul de transport şi extinderea asistenţei economice pe termen lung.
Summitul „Comunităţii Politice Europene” are loc joi, în apropiere de Chișinău
În 2022, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană. Următorul pas în acest îndelungat proces va fi deschiderea negocierilor de aderare. În acest sens, Comisia Europeană va formula recomandări în luna octombrie, statele membre urmând să se pronunțe în decembrie.
Summitul „Comunităţii Politice Europene” are loc joi, 1 iunie, la Castelul Mimi, unde se află o vinărie celebră. Vor participa cele 27 de state membre ale UE și zece ţări din vecinătatea blocului comunitar. Vor participa, de asemenea, preşedinţii principalelor instituţii ale UE, respectiv Comisia, Consiliul European şi Parlamentul European.
„Prezenţa celor 50 de lideri politici europeni la Bulboaca este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Nu este singură nici vecina noastră Ucraina, care mai bine de un an şi trei luni ţine piept cu eroism şi curaj invaziei barbare a Rusiei”, a declarat Maia Sandu la conferinţa de presă comună cu şefa Comisiei, relatează Moldpres.
Summitul va reuni 50 de lideri politici europeni
„Faptul că a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene are loc aproape de graniţa cu Ucraina este o dovadă a unei unităţi tot mai puternice pe continentul european. Ţările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viaţă şi libertate a unui popor. Cetăţenii noştri s-au unit şi ei pentru a fi alături de ucraineni şi pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă şi să-şi decidă singuri soarta”, a adăugat președintele Republicii Moldova.
„Mâine vom spune cu mândrie: ‘Bun-venit, Europa, la noi acasă!’. Întreaga Europă se adună la Bulboaca – un sat frumos din ţara noastră – să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă. Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri – de a construi o Moldovă europeană acasă” a mai spus Maia Sandu.