Ursula von der Leyen a coborât în sfârşit în arenă. După mai multe săptămâni de confuzie şi polemici privind livrările de vaccinuri, preşedinta Comisiei Europene a fost, miercuri dimineaţa, în Parlamentul European pentru a da explicaţii despre strategia UE. Ea şi-a făcut mea culpa, mergând mai departe decât în ultimele zile în presă sau în discuţiile cu uşile închise cu mai multe grupuri parlamentare.
Este momentul adevărului. „Muncim cât de greu se poate pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă în Europa până la sfârşitul verii. Şi totuşi, este adevărat că nu suntem acolo unde am vrea sa fim astăzi în lupta contra virusului”, a recunoscut ea, referindu-se la „întârzierea” în aprobarea vaccinurilor de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi o încredere prea mare în ce priveşte livrarea efectivă a vaccinurilor comandate, scrie Le Figaro.
Înfiinţarea unei “Task Force”
Ursula von der Leyen vrea să tragă „învăţăminte” din întârzierea UE. Fără „a adopta scurtături în materie de siguranţă sau eficacitate”, ea a cerut să se „îmbunătăţească partajarea datelor testelor clinice cu EMA” şi a anunţat crearea „unei noi reţele europene de testări clinice”.
În vreme ce AstraZeneca intenţionează în continuare să nu livreze în primul trimestru decât 40 de milioane de doze în loc de 120 de milioane prevăzute în contract, ea a revenit asupra creării unei „Task Force”, pusă sub autoritatea comisarului Thierry Breton.
„Obiectivul este să se detecteze problemele şi să se contribuie la rezolvarea lor. Industria trebuie să se adapteze la ritmul ştiinţei”, a arătat ea, amintind cât de complexă este această producţie, ştiind că în compoziţia sa intră 400 de componente, implicând numeroase companii.
Gafa cu frontiera nord-irlandeză
În ce priveşte nefericita gafă cu frontiera nord-irlandeză, a folosit cuvinte dure. „Au fost comise erori în procesul care a dus la decizie şi o regret profund. Dar până la urmă, am acţionat corect şi vă pot garanta că Comisia va face tot posibilul să apere pacea în Irlanda de Nord„, a promis ea.
În sfârşit, având grijă să-i asocieze mai mult pe eurodeputaţi în acestă perioadă cel puţin complicată, von der Leyen a anunţat crearea unui „grup de contact” între Comisie şi Parlamentul European pentru a împărtăşi mai mult informaţiile şi a controla mai bine deciziile instituţiei.
“Europa nu are dreptul la greşeală”
În vreme ce se ştiu slăbiţi, şefii grupurilor care compun majoritatea în Parlamentul European s-au străduit să nu o învinovăţească pe Ursula von der Leyen şi au susţinut strategia cumpărării în comun a vaccinurilor. Dar au indicat totuşi dificultăţile Comisiei în acest dosar vital. „Europa nu are dreptul la greșeală”, a avertizat liderul liberalilor, Dacian Cioloş.
„Acest vaccin afectează bunurile cele mai preţioase ale tuturor europenilor: sănătatea noastră, revenirea libertăţilor noastre şi a mijloacelor noastre de subzistenţă. Dar a susţine o abordare colectivă a acestei pandemii nu înseamnă să dăm un cec în alb. Orice întârziere în acest program de vaccinare trebuie explicată, justificată şi însoţită de soluţii pentru a o remedia. Fiecare nouă provocare trebuie anticipată, pregătită şi explicată”, a adăugat el.
Germanul Manfred Weber, liderul dreptei europene din care face parte şi preşedinta Comisiei, a vorbit despre „erori”. „Nu totul a fost perfect în ultimele săptămâni şi în ultimele luni. Şi va veni momentul, aici, în Parlament, în următoarele săptămâni şi luni, să avem un raport despre ce se poate şti, despre evoluţiile din aceste ultime săptămâni”.
Franţuzoaica Manon Aubry a mers mai departe, cerând o „comisie de anchetă”. „Suntem în stare să impunem tuturor cetățenilor o restricţie inedită, dar nu vom fi în stare să fixăm reguli grupurilor farmaceutice?”, a întrebat ea. Vor fi deci discuţii în Parlamentul European pentru a şti în ce cadru se vor face eventualele investigaţii ale eurodeputaţilor: raport parlamentar, comisie specială etc.
Eurodeputaţii vor publicarea documentelor semnate cu grupurile farmaceutice
Problema transparenţei privind contractele semnate cu grupurile farmaceutice a revenit de asemenea în buclă în timpul celor patru ore de intervenţii. Foarte mulţi eurodeputaţi au cerut Comisiei să publice integral aceste documente, deocamdată acoperite de secretul afacerilor.
„Sunt convins că UE a făcut tot posibilul. Dar mi-ar plăcea să le-o dovedesc cetăţenilor şi pentru asta e nevoie de transparenţă”, a declarat eurodeputata ecologistă luxemburgheză Tilly Mert. „Lipsa de transparenţă este teren pentru teze conspiraţioniste”, a avertizat socialistul bulgar Peter Vitanov.
Iar francezul Pascal Canfin, convins de luni de zile că opacitatea este o otravă, a adresat o cerere mai cuprinzătoare. „Cerem şi mai multă transparenţă privind contractele, dar şi datele, privind numărul de doze aşteptate lună de lună, de către stat, pentru a ne atinge obiectivul colectiv de a vaccina peste jumătate din populaţia din UE înaintea verii”.
La sfârşitul dezbaterii, comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat că eurodeputaţii vor avea posibilitatea să ia cunoştinţă joi de contractul Johnson&Johnson. Într-o sală închisă. Aleşii vor trebui să-şi lase telefonul la intrare. Şi ea nu a precizat dacă pasajele cele mai importante vor fi acoperite, aşa cum a fost cazul pentru alte trei contracte anterior.