Republica Moldova a ales un viitor european

Ursula von der Leyen consideră că „Republica Moldova a ales un viitor european, în pofida tacticilor hibride ruseşti”

„În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, în care a felicitat-o şi pe preşedinta Maia Sandu pentru victoria din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

După numărarea a 99,59% din voturi, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat că tabăra „da” pentru includerea aderării la UE ca obiectiv național în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,45% din voturi, în timp ce tabăra „nu” a obținut 49,55%. Totuși, nu au fost numărate încă toate buletinele de vot din străinătate.

Anterior, au apărut informații conform cărora, din totalul de 1.488.874 de voturi valide exprimate, 751.235, adică 50,46%, au declarat că susțin modificarea Constituției pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 737.639, adică 49,54%, s-au pronunțat împotriva acestei măsuri. Astfel, tabăra pro-europeană din Republica Moldova a obținut o victorie strânsă, cu o diferență de doar 13.596 de voturi între opțiunile „DA” și „NU”, conform portalului privesc.eu.

Maia Sandu câștigă detașat primul tur

În aceeași zi, la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a reușit să obțină 42,33% din voturi, depășindu-l pe principalul său rival, prorusul Alexandr Stoianoglo, care a strâns 26,05% din sufragii. Cei doi se vor confrunta din nou în turul al doilea, programat pentru 3 noiembrie.
De asemenea, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, subliniind că „leadershipul și curajul său au schimbat cursul istoriei.” De asemenea, ea a adăugat: „Ne vom scrie viitorul împreună”, în cadrul unei postări pe Facebook adresate președintei de la Chișinău.

Ingerința externă în politica moldovenească

Rezultatul extrem de strâns este o lovitură pentru președinta proeuropeană Maia Sandu, care a reacționat criticând ingerința străină, conform comentariilor AFP de luni.

În prima sa reacție oficială, în plină noapte, șefa statului a denunțat „un atac fără precedent la adresa democrației” și a promis că „nu va ceda”.

Comisia Europeană a anunțat luni că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, desfășurate simultan cu referendumul, s-au desfășurat într-un context de interferențe și intimidare „fără precedent” din partea Rusiei și a susținătorilor săi, având ca scop destabilizarea procesului democratic.

Interferența, potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, nu a avut loc doar „în zilele și săptămânile care au precedat alegerile”, ci a fost parte a unei campanii care a început după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

„Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, folosind cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a declarat Maia Sandu presei.