Ursula von der Leyen spune că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc

Sursa: Dreamstime

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri, 2 septembrie, că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

În acest context, Ursula von der Leyen a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, a declarat Președintele Comisiei Europene, în cadrul unei reuniuni a parlamentarilor conservatori din Germania, conform reuters.com

Amintim că declarația oficialului UE a venit în contextul în care miniştrii Energiei din UE se vor reuni în data de 9 septembrie pentru a discuta răspunsul lor la creşterea preţurilor.

„În ultimele luni am lucrat din greu la nivel european pentru a lupta contra manipulărilor preşedintelui Vladimir Putin. Am convenit capacităţi comune de stocare a gazelor şi până acum gradul de umplere este de 80%, în medie, cu două luni mai devreme decât ne aşteptam.

Dar toate acestea nu sunt suficiente: vedem că piaţa electricităţii nu mai funcţionează din cauza perturbărilor masive provocate de manipulările preşedintelui Putin. Rusia optează acum mai degrabă să ardă gazele decât să livreze Europei volumele contractate”, a declarat Ursula von der Leyen.

UE și-a umplut deja spațiile de stocare cu gaze până la 80%

UE și-a atins obiectivul de a-și umple spațiile de stocare cu gaze cel puțin până la 80% cu „mult înainte” de termenul-limită din noiembrie, în ciuda perturbărilor continue ale aprovizionării cu gaze din Rusia, a anunțat, miercuri, responsabila UE pentru energie, Kadri Simson.

UE și-a fixat ținta de stocare în mai, drept răspuns la reducerea livrărilor de gaze rusești și pe fondul crizei energetice în curs. Ținta era de minim 80% până la 1 noiembrie 2022 și de cel puțin 90% până la 1 noiembrie în anii următori, pentru a exista suficient gaz pentru depășirea iernii.

Nu toate statele UE dețin spații de stocare subterane. Dar dintre cele care au, 10 au depășit deja ținta de 80%. Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia au depășit 80%, deși trebuie spus că capacitatea lor de stocare variază extrem de mult. Alte șase țări – Austria, Croația, Ungaria, Olanda, România și Slovacia – și-au atins ținta intermediară pentru 1 septembrie și sunt pe cale s-o atingă la timp și pe cea de 80%.

Și în Austria, în ciuda reducerii livrărilor din Rusia, tancurile continuau să fie umplute săptămâna trecută, a anunțat ministerul de resort pe Twitter. Stocurile țării au ajuns de la 61,9% la 65,2% în intervalul 20-27 august, depășindu-și deja ținta intermediară de 60% pentru 1 septembrie și fiind pe cale să-și atingă ținta intermediară de 70% pentru 1 octombrie.