Ursula von der Leyen va fi primită, în cursul acestei zile, la Casa Albă, de Joe Biden pentru convorbiri privind sprijinul acordat Ucrainei, dar şi subiecte mai puţin consensuale legate de climă sau China.
Cei doi lideri vor „aborda cooperarea puternică dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru a sprijini Ucraina” şi „sancţionarea Rusiei”, a comunicat Casa Albă.
Pe agenda convorbirilor se află și subiecte legate de „coordonarea dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru combaterea crizei climatice prin investiţii în energie curată, prin lanţuri de aprovizionare sigure”, potrivit comunicatului citat de AFP.
Joe Biden și Ursula von der Leyen vor analiza modul în care vor răspunde provocărilor venite din China
Biden şi von der Leyen vor discuta şi despre iniţiativele lansate pentru reducerea dependenţei europene de hidrocarburile ruseşti. Întrevederea se va axa în cele din urmă şi pe „alte subiecte de securitate internaţională, inclusiv eforturile noastre comune pentru a răspunde provocărilor Chinei”, se arată în comunicat.
Preşedintele american şi-ar dori ca aliaţii săi europeni să adopte o poziţie mai fermă faţă de China, din punct de vedere diplomatic, dar şi tehnologic şi economic.
Petrol spre Europa prin conducte rusești
În schimb, Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat, zilele trecute, că a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia. Simultan, compania a oprit livrările de petrol rusesc spre Polonia, conform informațiilor transmise de Reuters.
Anunțul a venit în contextul în care UE a încetat să mai cumpere ţiţei rusesc prin rutele maritime, începând cu data de 5 decembrie, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Totuși, unele ţări din blocul comunitar care nu au acces la mare continuă să primească ţiţei rusesc prin conducte.
Anterior, firma kazahă KazTransOil a informat că luni a livrat 20:000 de tone de petrol în Germania prin conducta petrolieră rusească Drujba (Prietenia).
Restricții după restricții pentru cetățenii ruși
Pe fondul sancțiunilor internaționale care se înnăspresc pe zi ce trece, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va prelungi restricţiile care afectează retragerile de valută şi transferurile de fonduri peste hotare, avertizând în paralel că unele sectoare economice continuă să resimtă consecinţele sancţiunilor interioarele, în pofida rezistenţei lor.
Mediul economic din Rusia s-a schimbat dramatic după ce în luna februarie a anului trecut a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe măsură ce sancţiunile occidentale au oprit accesul marilor bănci ruseşti la reţeaua globală de plăţi SWIFT, au redus accesul Rusiei la tehnologie şi i-au limitat exporturile de petrol.