Ursula von der Leyen susține că UE ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra provizii militare destinate Ucrainei.
Așadar, Ursula von der Leyen vrea să înceapă o discuţie despre utilizarea profiturilor din activele ruseşti îngheţate pentru a achiziţiona în comun echipamente militare pentru Ucraina.
Ursula von der Leyen vrea mai multe echipamente militare pentru Ucraina
Președintele Comisiei Europene a îndemnat UE să facă mai mult în domeniul politicii de apărare.
„Este timpul să începem o discuţie despre utilizarea profiturilor excepţionale din activele ruseşti îngheţate pentru a achiziţiona în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat ea în Parlamentul European, conform Reuters.
Ea susține că nu ar putea exista „un simbol mai puternic” şi „o utilizare mai bună” pentru aceşti bani decât să facă din Ucraina şi din întreaga Europă „un loc mai sigur pentru a trăi”.
Von der Leyen a spus apoi că ameninţarea unui război pentru UE „nu este iminentă”. Chiar și așa, susține ea, acest lucru nu este imposibil.
Președintele Comisiei Europene spune că riscurile de război trebuie contracarate
Aceasta a spus apoi că riscurile de război „nu trebuie exagerate”, însă „trebuie să fie contracarate”. În opinia ei, acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, a reface, a moderniza forţele armate ale statelor membre.
„Riscurile de război nu trebuie exagerate, dar trebuie să fie contracarate, iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, a reface, a moderniza forţele armate ale statelor membre”, a susținut von der Leyen.
Președintele Comisiei Europene a anunțat și o nouă Strategie industrială europeană de apărare. Comisia o va prezenta în următoarele săptămâni. Unul dintre principalele sale obiective va fi acela de a acorda prioritate achiziţiilor comune.
Von der Leyen cere o amplificare a capacității industriale de apărare
Von der Leyen a cerut apoi o amplificare a capacității industriale de apărare în următorii cinci ani.
„Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte şi să fabrice următoarea generaţie de capacităţi operaţionale ce pot să câştige o luptă. Acest lucru înseamnă că trebuie să amplificăm rapid capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani”, a spus ea.
Aceasta a spus și că eforturile europene mai mari în domeniul apărării nu înseamnă că se diminuează necesitatea NATO.
„De fapt, o Europă mai suverană, în special în ceea ce priveşte apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”, a completat ea.
Volodimir Zelenski susține că Ucraina nu a primit decât 30% din obuzele promise de UE
Anterior, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit doar 30% dintr-un milion de proiectile de artilerie.
Cantitatea a fost promisă de Uniunea Europeană anul trecut.
Acest anunț a venit într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu dificultăți pe front.
Mai precis, aceasta suferă din cauza lipsei de muniții, conform informațiilor furnizate de France Presse.