Armata Americana lanseaza un proiect inedit in care ofera pana la un milion de dolari celui care va gasi o solutie pentru ca echipamentul pe care un soldat american il cara in spate sa cantareasca mai putin.

Cea mai grea componenta din ranita soldatilor sunt bateriile, folosite atat pentru echipamentele de telecomunicatii (GPS, radio, satelit) cat si pentru ochelarii si binoclurile „nightvision”. De cele mai multe ori, aceste echipamente sunt mai grele chiar si decat munitia propriu-zisa.

Marele premiu este de 1 milion de dolari si va fi obtinut de inventatorul sau echipa de inventatori care gaseste solutia optima.

Noul sistem de baterii trebuie sa cantareasca maximum 4 kilograme si sa genereze 20 watti in medie, tip de 4 zile (96 de ore). Echipamentul trebuie sa poata fi purtat ca o vesta, sa fie impermeabil, non-toxic pentru posesor si greu de reperat de inamic.

Cei care se vor clasa pe locurile II si III vor primi 500.000 si respectiv 250.000 de dolari.

Cei care vor sa participe trebuie sa aiba peste 21 de ani si sa fie cetateni americani (individual), iar in cadrul unei echipe numai seful de echipa trebuie sa fie cetatean american. Deadline-ul pentru inscriere este 30 noiembrie 2007.

Sursa: CNN