Cu gandul la portofelele pline ale soldatilor Unchiului Sam, in jurul celor trei locatii probabile ale bazelor militare SUA vor aparea restaurante, baruri, supermarketuri, in timp ce cele deja existente se vor moderniza sau isi vor diversifica serviciile si produsele oferite. si nu doar localnicii au vazut oportunitatile care apar odata cu venirea militarilor si a familiilor acestora, asa ca e posibil ca in anumite domenii sa fie inghesuiala de investitori. De castigat vor avea si firmele care vor reusi sa castige licitatiile de aprovizionare a bazelor cu alimente ori combustibili, dar si cele care vor furniza diverse servicii (curatenie, reparatii etc.) in baze. Iar toate acestea vor avea consecinte importante si pe piata muncii, cel putin la Babadag si Fetesti, zone cu rate ale somajului alarmante si salarii mult sub media pe tara.

si autoritatile locale isi freaca mainile: la Kogalniceanu, in timpul scurtei lor sederi de acum doi ani, americanii au refacut strazi si au dat bani pentru scoala. Acum, daca vin sa ramana, actiunea de modernizare a infrastructurii ar putea fi si mai puternica. Viceprimarul din Fetesti, de pilda, viseaza ca orasul sa fie rapid conectat la reteaua de gaze naturale dupa sosirea militarilor straini.
Nu toti vad, insa, viitorul in roz. Unii localnici se tem de efectele negative pe care le-ar putea avea prezenta militarilor in regiunea lor. “Daca soldatii americani merg la aceleasi magazine si restaurante ca si noi, un atentat impotriva lor ne poate ucide si pe noi”, explica un constantean.

Continuare:

 Banii soldatilor americani hranesc sperante in trei judete