Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a anunțat vineri că renunță la mandatul de senator USR de București, câștigat la alegerile parlamentare.
Decizia vine după ce cu o zi înainte aceasta se prezentase la Senat pentru a-și prelua mandatul.
Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Armand a trimis Secretariatului General al Senatului o adresă oficială prin care informa că renunță la dreptul de a-și exercita mandatul de senator. Ea a subliniat acest lucru în documentul trimis vineri, precizând că a luat hotărârea de a nu prelua funcția.
Joi, Armand fusese întrebată de jurnaliști dacă are dreptul să-și preia mandatul în contextul deciziei de incompatibilitate. Ea a sugerat atunci că aceștia ar trebui să consulte Regulamentul, evitând să răspundă direct întrebărilor legate de situația sa juridică.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis, pe 16 decembrie, o informare către comisia de validare a mandatelor din Senat. ANI a precizat că, în urma deciziei definitive a ÎCCJ și a deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), Clotilde Armand este decăzută, pentru o perioadă de trei ani, din dreptul de a deține o funcție eligibilă, inclusiv cea de senator.
Decizia ÎCCJ a fost luată în baza unui caz de incompatibilitate stabilit de ANI. Armand nu mai are dreptul, conform legislației, să ocupe funcții eligibile în această perioadă, ceea ce explică renunțarea la mandatul de senator obținut în urma alegerilor parlamentare.
Elena Lasconi a cerut invalidarea mandatului de senator
Amintim că președintele USR, Elena Lasconi, a cerut joi invalidarea mandatului de senator. Lasconi a subliniat că decizia ANI și raportul final al ÎCCJ clarifică situația juridică a fostului primar.
Conform procedurii, Clotilde Armand va fi înlocuit de Simona Spătaru, avocat în Baroul București, cu o experiență de 16 ani în domeniul dreptului administrativ și al achizițiilor publice. Spătaru se află deja la al doilea mandat de senator.
La rândul lui, președintele USR București, Vlad Voiculescu, a explicat contextul deciziei Înaltei Curți. Acesta a subliniat că hotărârea nu reprezintă o condamnare penală, ci o măsură administrativă privind incompatibilitatea și conflictul de interese.