"Un nou acord preventiv cu FMI este util (…) Atâta timp cât economia românească, România în ansamblu, absoarbe, consumă şi investeşte mai mult decât produce, reflectat în Produsul Intern Brut, este nevoie de finanţare externă (…) Este prematur să vorbim despre sumă, importantă este decizia de natură strategică şi vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care va fi, probabil, tot pe doi ani, între 2013-2015, aşa încât detaliile tehnice le vom avea atunci când vom discuta cu partenerii internaţionali", a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, Florin Georgescu, viceprimier şi ministru al Finanţelor Publice, citat de Agerpres şi evz.ro.
Ministrul Finanţelor a mai explicat şi că o serie de ajustări sectoriale şi o restructurare este binevenită din parte instituţiilor internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Delegația FMI vine începând cu 31 august
"Sub această formă a acordului preventiv se obţine de pe pieţele financiare internaţionale o certificare, o garantare a evoluţiilor pozitive în domeniul macro şi micro-economic, ajustări sectoriale şi restructurare; este extrem de binevenită din partea unor instituţii internaţionale, cum sunt Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială", a menţionat Florin Georgescu.
După referendum, o delegaţie a FMI, condusă de către Erik de Vrijer, se va afla în vizită oficială de lucru la Bucureşti, timp de două săptămâni. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie-13 august, şeful delegaţiei Fondului urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească România pe 14 august.