UPDATE: Șeful deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a revenit cu următorul mesaj.
„Votul de astăzi mi-a arătat din nou (…) văd că sunt în partidul corect, alături de oameni corecţi, alături de oameni care pun pe primul rând interesul României. Interesul este să ţinem România pe calea europeană şi să avem un preşedinte corect care să-I reprezinte pe toţi oamenii care muncesc corect, trag corect, plătesc taxe şi vor o Românie mai bună. Acesta este Nicuşor Dan, în momentul acesta el este singurul care poate intra în turul 2 să se bată cu extremiştii şi cu extremisto-pesedistul Ponta”, a declarat Ionuţ Moşteanu.
De asemenea, a spus că urmează să fie luate şi alte decizii în Biroul Naţional „pentru a face să se întâmple nişte lucruri şi practic”.
Dominic Fritz a explicat că, potrivit statutului, Biroul Naţional poate convoca, în termen de 15 zile, Comitetul Politic.
„Preşedintele poate să convoace Comitetul Politic în 24 de ore, i-am cerut Elenei Lasconi ieri să convoace Comitetul Politic de astăzi ca un Comitet Politic formal, a refuzat acest lucru, probabil din frica votului colegilor. Tocmai de aceea votul de astăzi este o exprimare clară a voinţei politice, vom face încă un Comitet Politic în 24 aprilie în care vom repeta acest vot, cu aceiaşi oameni, va fi şi formal confirmarea pentru arhivele partidului”, a spus Fritz.
„Ce va face în continuare Elena este alegerea ei, faptul că fuge de votul colegilor şi de dialogul cu colegii este o realitate”, a spus el.
Moşteanu a explicat că la Congres se alege candidatul partidului la alegeri
Moşteanu a explicat că la Congres se alege candidatul partidului la alegeri, dar Comitetul Politic are atribuţia de a stabili strategia politică şi alianţele politice.
„Dacă ar fi trebuit să îl susţinem pe Ilie Bolojan la președinție, aşa cum şi Elena Lasconi a propus, tot în Comitet Politic s-ar fi făcut, nu în Congres, pentru că nu este candidatul partidului, era candidatul unei alianţe. Aşa şi acum, este candidat independent, susţinut de alte partide, şi ne alăturăm acestora pentru a-l susţine pe acest independent, Nicuşor Dan. Este parte din strategia politică, luând act şi văzând ce se întâmplă în societate şi care este potenţialul rezultat al acestor alegeri”, a mai spus el.
Moşteanu a spus că în Congres ar fi durat câteva săptămâni, iar Comitetul Politic poate lua decizii mai rapid.
„Elena Lasconi are decizie de Congres pentru a fi candidatul partidului la alegerile din 2024, scrie negru pe alb în decizia Congresului de la finalul lui iunie 2024 şi cumva tacit şi fiindu-i frică să convoace un alt Congres în februarie, în martie, când deja mulţi dintre colegi erau de partea lui Nicuşor şi spuneau asta mai pe la colţuri, mai public, n-a convocat un nou congres, unde ar fi putut să îşi reconfirme candidatura.
Suntem acoperiţi de statut sută la sută. Cine doreşte să mai aştepte două săptămâni până când să afle şi formal, să vadă ştampila pe hârtie, poate să aştepte două săptămâni. Noi nu credem că este responsabil să aşteptăm două săptămâni până când să spunem adevărul românilor şi tocmai de aceea am luat această decizie”, a completat Dominic Fritz.
În încheiere, a spus că nu se aşteaptă ca Elena Lasconi să se retragă, altfel nu s-ar fi ajuns în această situaţie.
Știrea inițială: USR se confruntă cu una dintre cele mai tensionate perioade, decizia de a-l susține pe Nicușor Dan, în detrimentul Elenei Lasconi, riscând să declanșeze o ruptură profundă. Aceasta din urmă avertizează că nu se va retrage din cursă și amenință cu acțiuni în justiție.
USR votează pentru susținerea lui Nicușor Dan
Joi, în cadrul unei ședințe a Comitetului Politic al USR, conducerea partidului a votat în proporție de 75% în favoarea susținerii lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2024.
„Potrivit surselor politice, 75% dintre voturi au fost în favoarea susținerii, 22% împotrivă, iar restul s-au abținut.”
Această decizie vine la doar o zi după ce USR anunțase, cu două voturi împotrivă, că va susține un candidat independent pro-european la prezidențiale. Liderii partidului consideră că Nicușor Dan este singurul cu șanse reale să ajungă în turul al doilea.
Elena Lasconi a refuzat să voteze și a anunțat acțiuni în justiție
Elena Lasconi a fost prezentă la ședința decisivă, însă a refuzat să voteze. Ea susține că întreaga procedură este nestatutară și că asistăm la o „execuție politică”.
„O gașcă din USR a ajuns să încerce să mă elimine, după ce am fost validată de Congres, în plin proces electoral, fără nicio decizie a unei autorități competente. Este o execuție politică ascunsă sub un formalism de partid, dar care, în esență, nu are nici legitimitate, nici temei legal. ABUZ, despre asta vorbim”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.
De asemenea, ea a contestat legalitatea ședinței de joi, calificând-o drept „informală” și lipsită de greutate juridică.
„Orice manevră de a pretinde luarea unei așa-numite decizii ar fi ilegală.”
Lasconi nu doar că refuză să se retragă din cursa prezidențială, dar lansează și acuzații grave la adresa colegilor săi.
„Le cer colegilor mei să spună cât este darul și cine îl dă pentru susținerea lui Nicușor Dan.”
Ea a pus sub semnul întrebării motivația susținerii unui candidat „independent” de către un partid și a criticat lipsa de transparență în procesul decizional.
„Vorbim despre o epurare politică în sensul strict: o persoană validată democratic este eliminată, fără explicații, fără o procedură legală, în numele unei așa-zise „discipline de partid”.”

Situație tensionată în USR
Conflictul dintre Elena Lasconi și conducerea USR evidențiază tensiunile tot mai mari din partid. Cu o candidatură validată și o promisiune fermă că nu se va retrage, Lasconi amenință cu acțiuni în justiție.
„Eu știu că dreptatea este de partea mea și îi voi da în judecată pe cei care încearcă să facă un mare abuz doar ca să-și asigure un viitor călduț!”
Amintim că, Biroul Naţional al USR a decis miercuri să convoace o şedinţă de Comitet Politic pentru a vota susţinerea la alegerile prezidenţiale din luna mai a candidatului independent Nicuşor Dan.