Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de USR, digitalizarea administraţiei publice „este cu atât mai importantă în această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, pentru ca oamenii să nu mai fie expuşi riscului de îmbolnăvire prin plimbatul hârtiilor şi prin statul cu orele la cozi”.
De asemenea, potrivit lui Ghica, este necesară modificarea felului în care se produce interacţiunea cetăţean – stat şi viceversa, iar digitalizarea este mijlocul prin care societatea poate continua să funcţioneze, chiar şi în vremuri de criză.
„Tehnologia există şi nu este o noutate, însă România este încă, din păcate, tributară unor reflexe birocratice din alte secole. Hârtia, semnătura şi ştampila au fost reinventate în vremurile noastre şi este momentul să accelerăm adopţia lor într-o formă actuală şi modernă, uşurând astfel interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice, eliminând drumurile inutile către diverse ghişee şi corvoada transferului de documente între instituţii prin intermediul contribuabililor. Ţinând cont că, în momentul de faţă, instituţii mari din administraţia publică românească au eliminat deja hârtiile, iar două instituţii de forţă din ţară, SRI şi STS, au implementat sisteme de management al documentelor (lucru care dovedeşte că aceste sisteme pot fi aplicate în siguranţă), există premisele aplicării acestora la nivel naţional”, a precizat senatorul USR.
Fundația principiului „o singură dată”
Proiectul legislativ reprezintă fundaţia pentru implementarea la nivel naţional a principiului „o singură dată”, un concept de guvernare electronică care îşi propune să se asigure că cetăţenii, instituţiile şi companiile trebuie să furnizeze autorităţilor şi administraţiilor, doar o singură dată, anumite informaţii standard, se mai arată în comunicat.
„Ulterior, prin încorporarea reglementărilor privind protecţia datelor şi consimţământul explicit al utilizatorilor, administraţia publică este autorizată să reutilizeze şi să schimbe datele între ele. La nivel european, principiul ‘o singură dată’ face parte din planurile Uniunii Europene de a dezvolta în continuare Piaţa Unică Digitală, prin reducerea sarcinii administrative asupra cetăţenilor şi a întreprinderilor. Obiectivul final este ca nicio administraţie publică din România să nu ceară unei persoane fizice sau juridice informaţii deţinute deja de altă administraţie publică sau organizaţie a statului român”, mai arată comunicatul.