USR cere Guvernului să nu modifice Codul fiscal: Schimbările trebuie făcute treptat
USR cere partidelor din coaliţia de guvernare să nu modifice „peste noapte” Codul fiscal şi să respecte promisiunea făcută de a nu introduce taxe noi, dar şi angajamentul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„USR solicită Guvernului PSD-PNL-UDMR să nu adopte proiectul de OUG prin care vrea să modifice peste noapte Codul fiscal, sub pretextul aplicării unei reforme agreate cu Comisia Europeană în cadrul PNRR, când termenul stabilit în planul de redresare pentru schimbări treptate era 2023 – 2025″, a transmis, joi, USR, printr-un comunicat de presă.
Modificările regimului fiscal trebuie făcute treptat
Potrivit USR, astfel de modificări ale regimului fiscal precum cea pe care o au „în plan” aceste partide, „care, nu de mult, promiteau că nu vor introduce taxe noi”, trebuie făcute treptat şi printr-o consultare reală şi transparentă a reprezentanţilor mediului de afaceri, pentru a identifica cele mai bune măsuri.
„Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, nu de modificări fiscale de pe o zi pe alta şi fără o consultare transparentă în prealabil şi exact acesta este unul dintre angajamentele principale pe care România şi le-a luat în faţa Comisiei Europene prin PNRR: să asigure o politică fiscală predictibilă. (…) În condiţiile în care pandemia i-a afectat cel mai tare pe micii antreprenori, Guvernul nu va reuşi decât să distrugă microîntreprinderile printr-o astfel de taxare suplimentară, introdusă brusc şi fără să ţină cont de cerinţele mediului de afaceri”, a completat USR.
Klaus Iohannis a semnat două decrete referitoare la Codul Fiscal
În cursul zilei de miercuri, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 8/01.02.2018) și Legea pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 439/11.10.2021).
Potrivit documentelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, Legea pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede ”introducerea unei noi litere, lit. d), în sensul aplicării unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea de lemn de foc către persoanele fizice”.
Liberalii care au inițiat acest proiect notează că măsura este considerată una cu caracter social ce urmărește diminuarea impactului creșterilor de prețuri din ultimii ani înregistrate la această cateorige de bunuri, potrivit expunerii de motive care poate fi găsită pe site-ul Camerei Deputaților. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe data de 9 noiembrie 2021 și a fost trimisă spre promulgare pe data de 20 noiembrie.
Cea de-a doua lege se referă tot la Legea 227/2015, privind Codul fiscal și prevede același lucru. de această dată, legea pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal vine din partea social-democraților care adaugă un singur lucru – modificările să intre în vigoare de la 1 iunie 2022