Mai mulți parlamentari USR, cărora li s-au alăturat doi deputați PNL și un deputat al grupului minorităților naționale, trag un semnal de alarmă cu privire la situația furnizării energiei termice în 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată.
Într-o scrisoare adresată guvernului și primului-ministru, semnatarii solicită luarea de măsuri urgente necesare pentru asigurarea serviciului public de termoficare pe durata iernii.
Potrivit comunicatului USR, inițiatorii explică faptul că multe din companiile de termoficare din România sunt în colaps financiar determinat, în mare parte, de creşterea accelerată a preţului la gaze naturale în ultimele luni şi lipsei de investiţii majore în modernizarea instalaţiilor, în anii precedenţi. Ei spun că în lipsa unor măsuri de ajutor din partea Guvernului, există riscul ca locuitorii oraşelor să rămână fără căladură şi apă caldă în locuinţe, creşe, grădiniţe, şcoli, spitale, etc.
Aceștia propun două soluţii pentru rezolvarea crizei actuale, astfel încât oamenii să poată trece cu bine prin iarnă:
– Acordarea unei subvenţii pentru operatorii de agent termic din oraşele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetăţenilor;
– Acordarea unor cantităţi de combustibil primar (gaze naturale) şi/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să îşi continue activitatea pe perioada iernii.
În finalul scrisorii, cei 17 deputaţi şi senatori îşi exprimă speranţa că guvernul va lua de urgenţă măsurile necesare în vederea soluţionării problemei asigurării combustibilului necesar încălzirii în cele 27 de oraşe, potrivit sursei citate.
Companiile de termoficare din România sunt în colaps
„Având în vedere majorarea accelerată a prețului la gaze naturale în ultimele luni, acesta ajungând să fie de până la opt ori mai mare decât era iarna trecută, există riscul ca operatorii de agent termic din cele 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată să sisteze livrarea de apă caldă și căldură, fiind în imposibilitatea de a achita facturile furnizorilor.
Companiile de termoficare din România sunt la această oră într-o situație de colaps financiar, determinat în mare parte de majorarea bruscă a prețului la gaze, falimentul fiind inevitabil fără o măsură de subvenționare venită din partea Guvernului.
Dacă s-ar sista acest serviciu public esenţial, pe lângă cele aproximativ două milioane de români de pe întreg teritoriul țării care vor fi afectați, vor rămâne fără încălzire şi apă caldă, și creşele, grădiniţele, şcolile, spitalele, instituțiile publice, toți cei care beneficiază de acest serviciu.”, se arată în comunicat.