„La 100 de ani de la Trianon, trebuie să ne concentrăm pe viitorul nostru împreună. Nu girăm calcule politice construite în jurul unui eveniment cu semnificaţii diferite pentru majoritate şi minoritate. Orice încercare de a menţine vie amintirea evenimentului marcat astăzi în scopuri care contravin valorilor pe care statele român şi maghiar au ales să le îmbrăţişeze prin aderarea la Uniunea Europeană ar alimenta în mod artificial tensiuni etnice”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Totodată, USR menţionează că va continua să găsească soluţii concrete care să contribuie la cultivarea identităţii tuturor categoriilor etnice, sociale şi culturale în vederea promovării diversităţii socio-culturale.

„Pentru noi, scopul prioritar în această chestiune este să formulăm întrebări comune privind prezentul şi viitorul, să găsim viziuni comune cu privire la problemele care îngrijorează minoritatea maghiară şi toţi cetăţenii României. Rolul factorului politic nu este întotdeauna de a analiza interdependenţe istorice. Din punct de vedere uman înţelegem că ceea ce a însemnat încununarea Marii Uniri pentru români a adus un sentiment de pierdere, de ruptură, pentru comunitatea maghiară. Pentru noi, români sau maghiari, este vital să ne concentrăm pe provocările de astăzi şi de mâine, să continuăm să ne respectăm reciproc şi să construim viitorul nostru comun, în Uniunea Europeană, în deplină concordanţă cu principiul fondator al edificiului european, ‘Unitate în diversitate'”, adaugă sursa citată.

USR se opune

De asemenea, Uniunea Salvaţi România a subliniat faptul că se opune „oricărei încercări de reinterpretare a valorilor europene şi de utilizare a mecanismelor UE” în alte scopuri decât cele care privesc construirea unei unităţi mai strânse între comunităţi. Conform aceleiaşi surse, „nu crearea de bariere artificiale între comunităţi e soluţia ci, din contră”, o relaţie cât mai strânsă şi un dialog continuu.

„Principala responsabilitate a prezervării identităţii etnice a tuturor locuitorilor României revine statului român. Ungaria poate sprijini comunitatea maghiară din România întru prezervarea identităţii etnice în baza acordurilor cu statul român. Încurajăm cele două state să colaboreze în beneficiul comunităţilor română şi maghiară. Buna-credinţă a guvernelor român şi ungar este esenţială pentru ca cele două ţări să poată prospera într-un climat democratic şi de bună înţelegere”, precizează USR.