USR sare în ajutorul primăriilor. Cum vor putea acestea asigura termoficarea peste iarnă
Într-un comunicat de presă al USR se arată că parlamentarii formațiunii au depus un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanţarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică.
„Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării preţurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare şi nu de jocuri cu declaraţii politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluţii alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administraţiile locale care se zbat să găsească soluţii. Este o situaţie excepţională ce necesită măsuri urgente, astfel încât primăriile să poată lua împrumuturi din Trezorerie, pentru a asigura cetăţenilor servicii de utilitate publică”, a afirmat deputata USR Oana Cambera, iniţiatoare a proiectului de lege, conform comunicatului de presă.
Ce spune senatoarea USR Silvia Dinică
Senatoarea USR Silvia Dinică este de părere că un astfel de proiect de lege este necesar și că trebuie votat cât mai repede de către Parlament.
„Am depus astăzi un proiect de lege care oferă primăriilor posibilitatea de a se împrumuta de la Trezorerie pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare. Este un proiect necesar, trebuie discutat şi votat cât mai repede, românii legaţi la sistemele centralizate au nevoie în această iarnă de căldură şi apă caldă”, a declarat Silvia Dinică, co-iniţiatoare a propunerii legislative.
Ce prevede proiectul USR
Proiectul USR prevede ca unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
Dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, se arată în comunicatul de presă.