USR, atac direct la adresa CCR: „Nu Constituţia este strâmbă, ci judecătorii care judecă strâmb”

Uniunea Salvați România (USR) critică decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind supraimpozitarea contractelor part-time, motiv pentru care va depune un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal în curând pentru a elimina suprataxarea contractelor part-time.

USR susține ferm că CCR apără „mai puţin Legea fundamentală în litera şi spiritul ei şi mai mult pe privilegiaţi.” USR a amintit, totodată, că, în urmă cu doi ani, CCR a decis că nu este constituţională impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, „acum, în schimb, suprataxarea unor bani care nu sunt încasaţi de românii ce muncesc pe contracte de două-patru ore este constituţională.”

„Supraimpozitarea pensiilor speciale a fost neconstituţională, însă supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parţiale, este constituţională. Nu Constituţia este strâmbă, ci judecătorii care judecă strâmb. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, a declarat, miercuri, Cristian Seidler.

USR se opune supraimpozitării contractelor part-time

Deputata USR Oana Ţoiu susține ferm că este „profund nedrept” să munceşti part-time şi să fii obligat să plătești taxe pentru program întreg.

„Au demonizat în spaţiul public angajatorul privat, lepădându-se de orice principiu liberal cu semnătura premierului PNL pe absurditatea asta, dar datele arată altă realitate. În câteva luni, 47.000 de contracte part-time s-au închis în învăţământ, dublu faţă de comerţ, triplu faţă de transport şi depozitare. Aceasta în condiţiile în care oricum aveam printre cele mai mici ponderi de contracte part-time din UE.

Suprataxarea impusă de PSD-PNL-UDMR nu îi afectează doar pe cei cu contracte part-time, ci şi pe antreprenorii cărora le cresc costurile şi pe foarte muĺţi români. De exemplu, întreţinerea la bloc a crescut tuturor din cauza asta, pentru că s-au dublat sau triplat taxele pentru administratori şi angajaţii la curăţenie”, a explicat Oana Ţoiu.

USR a transmis că nu înțelege decizia CCR de a amâna până pe data de 31 ianuarie 2023 sesizarea pe legea prin care cresc cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene.

CCR s-a mai exprimat pe creşterea indemnizaţiilor primarilor, ultima dată nu mai departe de acum câteva luni, în septembrie 2022, când USR a sesizat-o pe majorarea salariilor şi indemnizaţiilor tuturor demnitarilor, inclusiv a primarilor şi preşedinţilor de CJ-uri. De ce este greu, acum, judecătorilor CCR să judece acelaşi subiect, cu aceleaşi argumente?”, scrie într-un comunicat de presă emis de către USR.