USR privește noul amendament depus de PSD, ca „un cadou pentru rectorii cu carnet de partid”.
„USR consideră că amendamentul depus de senatorul PSD Liviu Pop la Legea Educaţiei, votat pe 10 februarie în Senat, este un cadou pentru rectorii cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor. Unul dintre rectorii care va beneficia de acest cadou este Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei şi în prezent rector la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi, care a slujit infractorii din PSD şi a modificat legile justiţiei”, se arată într-un comunicat al USR.
Conform aceleiaşi surse, în aprilie 2019, parlamentarii USR Cristina Iurişniţi şi Vlad Alexandrescu au depus un proiect de lege care propunea limitarea mandatelor rectorilor şi decanilor la maximum două, însă propunerea a fost respinsă.
„Astăzi, 11 februarie, USR a depus din nou proiectul legislativ privind limitarea mandatelor rectorilor şi decanilor la maxim două şi care prevede şi o pondere de 25% pentru studenţi din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. USR susţine democratizarea universităţilor şi va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susţinuţi politic”, reiese din comunicat.
Cum poate funcționa „democratic” învățământul superios
Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a precizat că „doar deschizând competiţia pentru alegerea unor alte persoane în funcţia de rector” se poate asigura funcţionarea democratică şi meritocratică a învăţământului superior.
„Asistăm la un atac asupra democraţiei din învăţământul academic. În consecinţă, USR răspunde prin redepunerea în Parlament a legii de limitare a rectorilor la două mandate complete, deci perioada maximă de 8 ani. Şi actuala lege modificată cu dedicaţie de Victor Ponta lasă portiţe pentru a fi fentată. Anul acesta toţi rectorii feudalizaţi şi-au luat vacanţă de studii şi s-au autosuspendat o lună pentru a nu avea mandat complet şi, astfel, să poată candida din nou şi să rămână în funcţie. USR va corecta această răsplată a politicienilor pentru rectori”, a adăugat Cristina Iurişniţi, membru Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.