Somaj. Frig. Saracie. Mizerie. Acesta este aspectul dezolant al orasului Calan, situat la cativa kilometri de Hunedoara. Fost candva al doilea mare centru siderurgic din judetul Hunedoara, orasul, care are in jur de 15.000 de locuitori, este astazi un loc in care nu se intampla nimic, ca o consecinta fireasca a restructurarii fostului Combinat Siderurgic Victoria Calan, impartit in prezent in 12 societati comerciale, in urma divizarii patrimoniale. Cea mai importanta dintre aceste societati este Sidermet Calan, la care actionar majoritar este FPS si care are datorii de circa 100 de miliarde lei catre buget si furnizori. Dupa 1989, au fost disponibilizati aproape 6.000 de siderurgisti. Calanul este o zona monoindustriala, iar siderurgia reprezinta aproape unica sursa de venit a populatiei. In prezent, in societatile rezultate dupa privatizare mai lucreaza vreo 1.200 de oameni. Orasul are peste 50% din populatia activa neincadrata in munca, iar oamenii locuiesc in 4.000 de apartamente neincalzite. Autoritatile asteapta incadrarea orasului ca zona defavorizata, iar oamenii si-au pus ultima nadejde intr-o investitie ce se presupune ca poate relansa economic aceasta zona.
In anul 1996, conducerea de atunci de la Sidermet Calan promitea celor cateva mii de muncitori ca activitatea societatii se va relansa, ca urmare a investitiei intr-o turnatorie de tuburi din fonta ductila. Demarata in 1997, investitia, cu ajutor guvernamental de 53 de miliarde de lei, ar trebui finalizata insa la sfarsitul anului 2000.
Schimbarea legilor a omorat investitia
Conform declaratiilor directorului general al societatii, Ion Dancescu, turnatoria va produce tuburi din fonta ductila, fiind unica instalatie de acest gen din Europa de Est, care are mari oportunitati de desfacere a produselor. Numai ca exista o problema spinoasa: anul trecut, Guvernul a suspendat facilitatile la taxele vamale pentru investitii, conform Legii bugetului pe 1999, ceea ce a facut ca societatea sa nu-si poata ridica utilajele din vama din lipsa banilor pentru taxe. Este vorba de taxe in valoare de 100 de miliarde de lei. In prezent, aproape toate utilajele turnatoriei, furnizate de firma americana Centricast, valorand circa 15 milioane de dolari, au intrat in tara, insa Siderment este in incapacitate de a onora cele 100 de miliarde lei ce reprezinta taxele vamale.
Se vede faptul ca si aici Ministerul Finantelor isi da cu stangu-n dreptul. Deoarece Ordonanta nr. 92/1997, care acorda facilitati taxelor vamale pentru investitii, emisa de Ministerul Finantelor, este suspendata de o lege organica, respectiv Legea bugetului pe 1999, elaborata tot cu contributia substantiala a Ministerului Finantelor. In ceea ce priveste societatea hunedoreana, aceasta a incheiat contracte cu furnizorul american in momentul in care era in vigoare Ordonanta nr. 92/1997. Juristii spun ca anularea unei legi printr-o alta, in speta Legea bugetului, incalca principiile fundamentale de drept si devine neconstitutionala.
Sidermet SA se poate relansa doar daca Executivul reintra in normalitate; emite o noua ordonanta pentru scutirea de plata a celor 100 de milioane de lei sau suporta de la buget cele 100 de miliarde care reprezinta taxele vamale.
Pornirea turnatoriei poate aduce 800 miliarde lei/an
In prezent, o parte din utilaje au sosit la Calan, iar lucrurile de amenajare a sectiei au fost deja executate. Dupa estimarile specialistilor, noua linie de turnare va realiza anual 40.000 de tone produse din fonta ductila, care se vor putea vinde la un pret de circa 1.200 de dolari/tona. In aceste conditii, veniturile anuale ar putea atinge circa 800 de miliarde de lei.
Daca la demararea investitiei exista posibilitatea cuceririi pietei interne, in prezent produse similare se importa din Franta, ceea ce reduce sansele societatii Sidermet SA. Aceste tuburi sunt necesare si in Valea Jiului, unde se deruleaza un amplu program de reabilitare a sistemului energetic, finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Conducerea societatii hunedorene sustine ca are deja posibilitati de a-si desface produsele in Europa de Est. Noua turnatorie va utiliza circa 350 de muncitori care vor fi scolarizati de catre firma americana in virtutea unui acord deja existent. Se spera ca aceasta investitie sa mentina si sa dezvolte activitatea altor sectii din cadrul societatii.
Utilajele care pot salva Sidermet zac in vama
20 ianuarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 20 ianuarie 2000, 14:00
Somaj. Frig. Saracie. Mizerie. Acesta este aspectul dezolant al orasului Calan, situat la cativa kilometri de Hunedoara. Fost candva al doilea mare centru siderurgic din judetul Hunedoara, orasul, care are in jur de 15.000 de locuitori, este astazi un loc in care nu se intampla nimic, ca o consecinta fireasca a restructurarii fostului Combinat Siderurgic Victoria Calan, impartit in prezent in 12 societati comerciale, in urma divizarii patrimoniale. Cea mai importanta dintre aceste societati este
Etichete: arhiva,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook