Februarie a adus noi minime la BVB. Octombrie şi februarie sunt luni mai puţin bune pentru pieţele de capital în general, iar contextul actual accentuează aceste tendinţe. Investitorii sunt foarte atenţi şi îngrijoraţi de evoluţiile macroeconomice din zonele emergente. Deficitele mari sperie în conjunctura actuală când finanţarea acestora devine extrem de complicată. Pieţele nu dispun în mod nativ de mecanisme de autoreglare, astfel că aceste derapaje trebuie supravegheate şi controlate.
Deficitul de cont curent apare sistematic în rapoartele de analiză drept element critic la adresa României. Mărimea, dinamica şi în primul rând finanţarea acestuia sunt tot atâtea semnale de alarmă. A început însă corecţia: nominal acesta aproape a stagnat în 2008, iar raportat la PIB, ponderea s-a redus de la 14% în 2007 la 12% în 2008. Există perspective pentru continuarea evoluţiei spre 10% în 2009. Vestea cea mai bună este că investiţiile străine directe (ISD) au urcat în 2008 cu +27%, la 9 miliarde euro, asigurând finanţarea deficitului de cont curent în proporţie de 53%, în creştere faţă de 2007, când a fost de 42%.
Ce perspective are bursa în acest context? În primul rând, de notat că nivelul actual al cotaţiilor este unul în acord cu perioada de criză traversată. Corecţiile puternice au reaşezat cotaţiile într-o zonă corespunzătoare randamentelor din piaţa monetară. Nivelul dividendelor devine un factor important, concurează cu dobânzile bancare, iar cum companiile au nevoie de lichidităţi mai mult ca oricând, cele mai atractive par a fi companiile de utilităţi. Au venituri relativ stabile şi alocă cel puţin 50% din profit pentru dividende. Un randament al dividendului de 10% la Transgaz (TGN) şi unul de 3% la Transelectrica (TEL) nu par însă să trezească interesul investitorilor acum. La TEL vinovate pentru profitul redus sunt pierderile financiare de 150 milioane lei, rezultate din reevaluarea datoriilor în valută. Însă la o capitalizare de 150 milioane euro pentru TEL şi 275 milioane euro pentru TGN, considerând capacitatea acestora de a genera un profit anual de cel puţin 30, respectiv 55 milioane euro – cifre pertinente în condiţii normale -, perspectiva unui randament de peste 10% pe termen lung constituie o oportunitate de luat în seamă.