Cu toate acestea, oamenii de știință din SUA susțin că producerea și utilizarea hidrogenului ar putea fi cu 20% mai nocivă pentru climă, decât utilizarea gazului natural, potrivit The Trace.
Hidrogenul poate fi obținut din gaze naturale sau apă, dar energia este necesară în timpul procesului de aprovizionare. Hidrogenul albastru este puțin mai curat, dar procesul necesită multă energie și este furnizat prin arderea gazelor naturale, potrivit lui Robert Horwath, profesor de ecologie și biologie a mediului la Universitatea Cornell.
Nociv pebtru climă
Universitățile Cornell și Stanford susțin că producția și utilizarea hidrogenului albastru în industrie ar putea fi cu până la 20% mai nocivă pentru climă decât utilizarea gazului natural, din cauza emisiilor care apar atunci când gazul este extras din sol pentru a-l produce.
„Departe de a fi reduse, emisiile de gaze cu efect de seră din producția de hidrogen albastru sunt destul de mari, în special din cauza scurgerii de metan”, afirmă profesorul Mark Jacobson, director al programului de atmosferă / energie al Universității Stanford.
Și mai surprinzător, spune el, amprenta de gaze cu efect de seră a hidrogenului albastru este cu peste 20% mai mare decât arderea gazului natural sau a cărbunelui pentru căldură și cu aproximativ 60% mai mare decât arderea motorinei pentru căldură.
Chiar și modificările potențiale ale producției de hidrogen albastru – cum ar fi captarea a până la 90 la sută din emisiile de CO2 sau utilizarea energiei regenerabile pentru alimentarea procesului de divizare a gazelor – nu l-ar face substanțial mai curat decât gazul natural, spun experții. Utilizarea hidrogenului albastru pare dificil de justificat din motive climatice, susțin aceștia.