Telefoanele mobile pe termen scurt nu reprezinta o amenintare pentru utilizatori , dar inca nu se stie daca utilizarea lor o perioada mai indelungata nu provoaca afectiuni cerebrale sau daca utilizatorii tineri sunt mai expusi riscurilor decat cei adulti, informeaza CNBC, citand un raport prezentat de Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) Program.

 

Cercetatorii care au participat la cea mai mare investigatie efectuata de Marea Britanie pana acum asupra posibilelor afectiuni create de folosirea telefoanelor mobile nu au gasit vreo dovada ca acestea ar provoca vreo afectiune dupa sase ani de utilizare. Pentru moment, acestia nu pot stabili daca utilizarea lor pe termen lung provoaca vreo afectiune deoarece studiile efectuate pana acum au inclus doar cativa utilzatori cu o vechime de peste 10 ani. Totusi, cercetatorii nu exclud posibilitatea apartitiei unor afectiuni precum cancerul dupa o perioada mai mare de utilizare.

 

Lawrie Challis, presedintele programului Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR), a declarat ca studiile efectuate nu au putut determina daca tinerii sunt mai expusi riscurilor deoarece acestia nu au fost expusi campurilor de unde radio (undele generate de telefoanele mobile) din motive etice.

 

Challis a anuntat ca un al doilea program MTHR este in curs de desfasurare in Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

 

Programul MTHR a fost finantat de guvernul britanic si de industria de telecomunicatii.

 

Sursa: CNBC