Koobface este numele celui mai periculos virus pentru utilizatorii de reţele de socializare, în special Facebook şi MySpace. Numărul de variante ale Koobface a crescut de la 324 în luna mai, la aproximativ 1.000 la finalul lunii iunie, conform reprezentanţilor Kaspersky.

Net-Worm.Win32.Koobface a fost identificat prima dată în urmă cu un an de experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab. Acesta a devenit celebru prin modalitatea sa de a se răspândi prin intermediul conturilor utilizatorilor de Facebook sau MySpace.

Viermele trimite mesaje de pe profilul unui utilizator către toţi prietenii acestuia, îndemnându-i să urmeze link-uri către site-uri ce imită YouTube prin prezentarea de video-playere false. Atunci când se încearcă vizionarea filmului primit prin link, apare un mesaj de atenţionare în care este sugerată descărcarea „unei noi versiuni de Flash Player”, pentru a putea vizualiza conţinutul. În locul plug-in-ului, utilizatorul va instala, fără ştirea sa, o versiune de Koobface. Odată infectat, profilul respectiv va începe să trimită mesaje asemănătoare către toţi prietenii din listă.

Identificat şi în alte reţele

În prezent, viermele şi-a extins capacităţile de răspândire şi funcţionare, fiind identificat şi pe alte reţele sociale, precum Hi5, Bebo, Tagged, Netlog sau Twitter.
Pentru a se proteja împotriva unor posibile infecţii, utilizatorii sunt sfătuiţi să fie precauţi atunci când deschid link-uri care vin în condiţii suspecte, chiar dacă expeditorul este unul din lista de prieteni.

Facebook are peste 227.820 de utilizatori în ţara noastră şi circa 225 de milioane, la nivel mondial.

SURSA: Kaspersky