Sfaturi Purtarea ochelarilor cu lentile speciale de protectie previne oboseala ce apare in urma lucrului la computer

Peste 80% din persoanele care petrec cel putin doua ore pe zi in fata monitorului acuza anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrarii, ochi obositi, usturimi sau senzatie de arsura ale globului ocular, vedere dubla sau in ceata. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protectie.



Creierul uman, respectiv ochiul reactioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tiparite pe hartie, in sensul ca, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite si nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continua activitate de focalizare cu ajutorul muschilor, ceea ce duce la oboseala, senzatii de usturime si arsura, simptome frecvente dupa indelungi ore in fata ecranului calculatorului.


Clipitul joaca si el un rol foarte important, de hidratare, prevenind uscarea si iritarea ochiului. Numai ca, atunci cand lucreaza la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai putin decat in mod normal.
Eforturi de acomodari succesive se produc si din cauza ca munca la calculator presupune interactiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii si cea a incaperii. Trecerea ochiului de un mediu la altul este brusca, iar efortul de acomodare, maxim.
Care este solutia? Primul pas consta in examenul medical. Trebuie tinut cont de faptul ca acesta nu trebuie realizat dupa o zi in care ati utilizat calculatorul timp indelungat. Pe parcursul unor astfel de zile, ochiul dezvolta un “spasm de acomodare”, iar la masuratorile uzuale, desi nu stiti sa aveti un viciu de refractie, s-ar putea sa apara o dioptrie.


Odata diagnosticata problema vederii, nu ramane decat prescrierea unor ochelari de protectie in timpul lucrului la calculator, cu rol de crestere a confortului ochilor. Este recomandata, de asemenea, si aplicarea unui strat antireflex pe suprafata lentilelor.
Filtrele de protectie integrate in monitorul calculatorului sau fixate in fata acestuia ajuta doar partial, dar nu rezolva problemele provocate de concentrarea constanta a ochilor.
Potrivit specialistilor din domeniul opticii, chiar si persoanele care nu sufera de “sindromul privitului la calculator” au nevoie de ochelari de protectie, pentru ca, asa cum am mentionat anterior, ecranul computerului reprezinta un alt tip de stimul pentru ochi decat caracterele tiparite pe hartie. Utilizarea acestor ochelari nu va inrautati starea de sanatate a ochilor.


Purtatorii de ochelari de vedere, permanenti sau doar pentru citit, sunt tentati sa nu ia in calcul ideea unor lentile de protectie pentru calculator. Fara acestea insa, sfarsesc prin a avea si ei dureri de cap, vedere incetosata, oboseala oculara etc., desi au dioptriile potrivite.
“In cele mai multe cazuri, in randul persoanelor cu probleme de vedere, ochelarii de citit nu sunt de ajuns, in primul rand pentru ca privim la computer de la o distanta mai mare decat cea necesara pentru citit, si in al doilea rand din cauza stresului ocular provocat de acomodarile bruste si succesive”, precizeaza Mariana Hostina, director vanzari la Optiblu.



“De asemenea, statul la computer ore intregi are un efect negativ asupra copiilor, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare foarte mare. Intre 25% si 30% din copiii din intreaga lume au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului, arata un studiu efectuat de Catedra de Optometrie Berkley din cadrul Universitatii California”, mentioneaza Mariana Hostina.


Materialele din care sunt confectionate lentilele de protectie ce se utilizeaza in timpul lucrului la calculator sunt diferite, in functie de producator, fiind luate in calcul atat preferintele purtatorilor pentru sticla organica sau sticla minerala, cat si faptul ca ochii se acomodeaza mai usor cu o anumita culoare (verde, maro sau bleu).

Ce trebuie sa stim despre ochelarii de protectie

Lipsa protectiei vizuale in medii cu lumina artificiala si, in special, in fata monitoarelor de calculator poate conduce, pe termen lung, la degenerescenta maculara



Lentilele de protectie sunt destinate atat emetropilor (persoane care nu au vicii de refractie), cat si ametropilor (miopi, hipermetropi etc.)




Pretul unei lentile originale, de marca, porneste de la 50 RON, acestea comercializandu-se in magazinele specializate de optica medicala

Exemple de preturi

• producator Zeiss: Uropal (maro 15%) – 59 RON/ lentila; Uropal + antireflex – 88 RON/lentila


• producator Essilor: Monitor Confort (verde degrade) – 66 RON/lentila; Monitor Confort + antireflex – 104 RON/ lentila


• producator Hoya: Skylite (bleu 10%) – 111 RON/ lentila; Skylite + antirefley – 150 RON/ lentila;


Office Green (verde 15%), Office Green + antireflex (150 RON/ lentila; Office Brown (maro 15%),

Office Brown + antireflex – 150 RON/ lentila


Preturile lentilelor pot suferi modificari in functie de dioptrie.



Investitia totala pentru o pereche de ochelari de protectie porneste de la minimum 200 RON, in functie de ramele pentru care optati, materialul din care sunt realizate lentilele, calitatea acestora, tratamentele aditionale aplicate etc.