Reprezentanţii utilizatorilor de servicii financiare din România, împreună cu organizaţiile similare la nivel european, au transmis o scrisoare comisarilor europeni Jonathan Hill şi Pierre Moscovici, prin care le reproşează că, într-un punct de vedere transmis autorităţilor din România cu privire la Legea privind darea în plată, au ţinut cont doar de interesele băncilor, nu şi de cele ale clienţilor.
Scrisoarea este semnată de preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare din România, Alin Iacob, de directorul general al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC), Monique Goyens, de directorul general al Federaţiei Europene a Investitorilor şi Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), Guillaume Prache, şi de preşedintele Confederaţiei Organizaţiilor Familiale din Uniunea Europeană (COFACE), Annemie Drieskens.
'Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la scrisoarea pe care aţi trimis-o ministrului român al Finanţelor Publice, Anca Dragu. Comentariile dumneavoastră nu au ţinut cont de amendamentele care au fost aduse Legii, la cererea preşedintelui României, a Băncii Naţionale a României şi a Guvernului, cele mai importante fiind plafonul de 250.000 de euro sau echivalent, excluderea programului 'Prima Casă' de sub incidenţa legii şi menţiunea clară că legea se va aplica doar consumatorilor şi ipotecilor pe imobile cu destinaţie de locuinţă', se arată în scrisoare.
În plus, reprezentanţii consumatorilor la reproşează celor doi comisari europeni că, în formularea opiniei lor, s-au bazat doar pe informaţiile primite de la bănci, de la BNR sau de la Banca Centrală Europeană, nu şi pe cele furnizate de asociaţiile de consumatori.
'Este regretabil că serviciile Comisiei Europene nu au căutat şi opiniile consumatorilor şi utilizatorilor de servicii financiare pe această temă, mai ales că BEUC a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, în decembrie 2015, iar AURSF, membră a Better Finance, a fost foarte implicată în toate dezbaterile pe marginea acestei legi. Din păcate, scrisoarea dumneavoastră nu menţionează şi efectele pozitive pe care darea în plată le-ar putea avea asupra consumatorilor români aflaţi în dificultate financiară, însă se concentrează exclusiv pe interesele şi stabilitatea instituţiilor financiare', se mai spune în scrisoare.
În document se reaminteşte şi angajamentul Comisiei Europene de a pune în centrul reformei pieţei financiare consumatorul de astfel de servicii şi promisiunea comisarilor vizaţi de a veghea ca drepturile şi interesele utilizatorilor să constituie punctul central în orice decizie la nivelul Uniunii.
Din cauza acestor omisiuni, reprezentanţii consumatorilor readuc în atenţia comisarilor europeni problemele cu care se confruntă debitorii din România.
'Mulţi consumatori se confruntă cu practici comerciale incorecte în zona serviciilor financiare, în special la creditele de consum sau ipotecare. Mulţi dintre ei au fost puternic loviţi de criza financiară şi sunt sufocaţi de plata obligaţiilor lunare. Pe de altă parte, dobânzile în România au fost printre cele mai ridicate din UE, în ciuda veniturilor care se află la extrema cealaltă. Multe din contractele de credit, semnate înainte de criză, când România nu era membră a UE, conţin clauze abuzive. În ultimii ani, tribunalele din ţară au emis numeroase decizii în favoarea consumatorilor care au contestat în instanţă contractele', se menţionează în scrisoare.
Totodată, în document se atrage atenţia că, în ciuda acestor aspecte, consumatorii nu sunt protejaţi de nicio lege, iar băncile au fost reticente în a negocia cu clienţii soluţii convenabile.
'De aceea, credem că Legea privind darea în plată adoptată de Parlament reprezintă o soluţie pentru un număr mare de debitori aflaţi în dificultate financiară. De asemenea, este esenţial ca legea să se aplice şi contractelor în derulare, astfel încât să fie ajutaţi şi cei care nu-şi mai pot rambursa creditele pentru case', se afirmă în documentul citat.
Comisarii europeni Jonathan Hill (stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital) şi Pierre Moscovici (afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă) au transmis, în urmă cu două săptămâni, o scrisoare ministrului român al Finanţelor Publice, Anca Dragu, prin care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la efectele pe care Legea privind darea în plată le va avea asupra stabilităţii sistemului financiar din România, dar şi a economiei în ansamblul ei.
AGERPRES