După ce Parlamentul European a votat de două ori Amendamentul 138, conform căruia deconectarea utilizatorilor de la Internet se poate face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul European a reuşit să excludă articolul din Pachetul Telecom. Amendamentul 138 era singurul care interzicea implementarea unor măsuri de tipul „celor trei greşeli” pentru o aşa-zisă protecţie a drepturilor de autor.

Parlamentul European a cedat presiunilor statelor membre intersate să deconecteze utilizatorii de la Internet fără hotărâre judecătorească dacă aceştia sunt suspecţati că dau downloadat fişiere ilegal. Acestă hotărâre este o consecinţă a lobby-ului exercitat de state precum Franţa, cu o legislaţie foarte severă în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Guvernul francez tocmai a adoptat noi reguli conform cărora cei care piratează conţinut ar putea fi deconectaţi de la Internet timp de un an. Legea din Marea Britanie care se referă la file sharing urmează, de asemenea, să fie completată cu o clauză prin care utilizatorii care fac în mod repetat download ilegal să fie deconectaţi fără hotărâre judecătorească.

Internetul, la fel de important ca apa sau gazul

Excluderea Amendamentului 138 din Pachetul Telecom oferă libertate statelor de a introduce noi măsuri de restricţionare a Internetului în cazul încălcării legilor copyright-ului fără hotărâre judecătorească. Parlamentul European a adoptat deja o prevedere conform căreia „accesul la Internet este crucial pentru exercitarea unei game largi de drepturi fundamentale ale cetăţenilor”.

Premierul britanic Gordon Brown a subliniat faptul că accesul la Internet este la fel de important ca şi gazul, apa sau electricitatea într-o casă. În acelaşi timp, ministrul economiei, Peter Mandelson, a luat iniţiativa de a modifica legea anti-piraterie pentru a-i putea exclude de pe Internet pe cei care pun la dispoziţie fişiere de download.

Piraţii sunt mai avansaţi din punct de vedere tehnic decât legiuitorii

Conform unui studiu efectuat de firma Forrester, 14% din utilizatorii europeni de Internet ar putea fi deconectaţi dacă legea s-ar pune în aplicare. „Problema pirateriei nu va fi atacată doar prin intermediul legii. Fără măsuri coercitive, pirateria nu va fi eradicată”, a comentat analistul Mark Mulligan de la Forrester, citat de BBC.

Principalul target al legilor antipiraterie este format din reţelele peer-to-peer, pentru că la nivel de reţea, providerii de net pot, dacă li se cere, să identifice computerele de pe care se fac transferuri ilegale de date. Dar metodele de piraterie din afara reţelei (e-mail, servicii de chat, bloguri de muzică, bluetooth) nu vor putea fi blocate în acest fel. „Tehnologia evoluează mai rapid decât legislaţia. Dacă acum avem peste 20 de alternative la reţelele peer-to-peer, cu siguranţă acestea se vor dubla în scurt timp”, a mai adăugat Mulligan.