Echipele de salvare se confruntă cu distrugeri de proporţii şi dificultăţi în domeniul comunicaţiilor după seismul din Nepal ce s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, un bilanţ ce ar urma să crească, în timp ce comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a ajuta ţara devastată de cutremur, potrivit AFP.
Potrivit poliţiei nepaleze, cutremurul produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 s-a soldat cu 1.953 de morţi numai în Nepal – cel mai grav bilanţ al unui seism din ultimii 80 de ani – şi zeci în nordul Indiei şi în China, iar mii de persoane sunt rănite. Acest bilanţ ar urma să crească şi agenţiile umanitare aflate la faţa locului au dificultăţi în evaluarea distrugerilor şi nevoilor. 'Este clar că sunt nevoi urgente pentru sinistraţi, de adăpost, hrană, apă potabilă, îmbrăcăminte şi produse de igienă', a explicat organizaţia neguvernamentală Christian Aid, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
O replică violentă cu magnitudinea de 6,7 a avut loc duminică în Nepal, într-o zonă situată la nord-vest de Kathmandu, în apropiere de graniţa chineză, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS). Sute de imobile au fost distruse şi o parte a capitalei nepaleze a rămas fără curent electric. Şocul a fost provocat şi de prăbuşirea faimosului turn Dharhara, ce datează din secolul al XIX-lea, una dintre atracţiile turistice majore din centrul istoric al capitalei nepaleze.
Seismul a provocat întreruperea căilor de circulaţie rapidă în Kathmandu precum şi daune pe aeroportul internaţional din capitala nepaleză care a fost închis 'din motive de securitate', potrivit directorului Birendra Prasad Shrestha.