”Alături de SUA şi Japonia, Uniunea Europeană a cerut oficial consultări cu China pentru rezolvarea disputei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, se arată în comunicat. Executivul UE reaminteşte că noua sesizare survine după succesul unei alte plângeri depuse la începutul anului la OMC privind o serie de restricţii impuse de China asupra altor materii brute.
”Restricţiile Chinei asupra pământurile rare şi altor produse încalcă regulile comerciale internaţionale şi trebuie eliminate. Aceste măsuri afectează producătorii şi consumatorii din UE şi din întreaga lume”, a declarat comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht, citat în comunicat.
”În ciuda deciziei clare a OMC din prima noastră dispută asupra materiilor brute, China nu a făcut nicio încercare de a înlătura celelalte restricţii asupra exporturilor. Asta nu ne oferă decât varianta să contestăm regimul chinez al exporturilor pentru a asigura acces corect pentru companiile noastre la aceste materii”, a precizat De Gucht.
Plângerea Bruxellesului vizează 17 tipuri de pământuri rare, precum şi tungstenul şi molibdenul.
China este astăzi în poziţia de cvasi-monopol, cu o treime (35%) din rezervele accesibile şi 97% din piaţa acestor minerale cu proprietăţi chimice şi electromagnetice cum ar fi ceriul, litiul sau indiul, indispensabile pentru bateriile maşinilor electrice, turbinele eoliene şi panourile sale şi chiar pentru telefoanele mobile şi ecranele plate.
Beijingul, care susţine că restricţiile asupra pământurile rare sunt necesare pentru a conserva aceste resurse puternic căutate, a fixat cote de export pentru 2012 de 30.000 de tone, acelaşi nivel ca în 2011. Totuşi, anul trecut, exporturile de pământuri rare abia au atins jumătate din cifrele anunţate.