Fabrica a început producţia în 2009 și asigură companiei Delphi o bază de producţie în centrul Europei pentru a-şi servi mai bine clienţii la nivel global. „Este un moment de bucurie pentru Iaşi şi pentru România. Investiţia Delphi la Iaşi are toate ingredientele unei investiţii de succes şi am să vă dau toate asigurările. Delphi este, în primul rând, unul din liderii mondiali în acest domeniu. (…) Investiţia Delphi în România este de 12.000 de angajaţi, 2.000 dintre aceştia fiind la fabrica din Iaşi. Investiţia de 150 de milioane de euro în fabrica de la Iaşi spune multe despre seriozitatea celor de la Delphi. (…) Cred că Iaşiul are un câştig imens în urma acestei investiţii”, a declarat premierul Emil Boc, prezent la Miroslava.

Fabrica Delphi, dedicată producerii de componente pentru motoare diesel, produce componente pentru sisteme de injecţie de înaltă precizie, în principal pompe şi injectoare pentru sistemele common rail destinate clienţilor din întreaga lume. John Hutson, director al Delphi Diesel Systems România, a afirmat că cel mai recent produs din gama fabricii este Combined Valve Adaptor (CVA), o componentă a injectorului. Conform acestuia, până în prezent, Delphi a investit peste 155 milioane de euro în această unitate de producţie şi a angajat peste 2.000 de persoane din Iaşi şi Miroslava.

Această fabrică de 36.500 mp a fost construită după o investiţie iniţială într-o unitate de tip „brownfield” în clădirea Tehnoton în 2008, care a fost amenajată pentru a pregăti profesional angajaţii cu o producţie la scară mică. În 2009, Delphi a început investiţia într-o unitate de tip „greenfield” la Miroslava, care a devenit operaţională în luna septembrie a aceluiaşi an. Totodată, John Hutson a subliniat că se va continua asigurarea de programe de training pentru a dezvolta candidaţi locali calificaţi în lucrul cu tehnologii de înaltă clasă ce necesită operaţii de prelucrări mecanice de nivelul micronilor, adică de 150 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr.
„Această expertiză asigură suport pentru ca soluţiile de fabricare a sistemelor de injecţie să fie produse şi apoi dezvoltate, astfel încât cerinţele producătorilor de maşini să se alinieze reglementărilor din ce în ce mai stringente ale pieţei”, a arătat Hutson, care a adăugat și că „Delphi a pus bazele unui parteneriat solid cu instituţiile locale de învăţământ pentru a finaliza investiţia pe termen lung şi planurile de extindere a capacităţii. Acest parteneriat ne ajută la instruirea proaspăt absolvenţilor în standardele industriei, oferindu-le studenţilor accesul la cea mai nouă tehnologie şi la cele mai moderne echipamente prin intermediul diverselor proiecte derulate”.

Sursa: Agerpres