V-aţi chinuit să luaţi Bac-ul ca să va bateţi pentru un loc la Jurnalism?

Să tot fie vreo cinci ani de când industria presei zace la pământ după ce şi-a luat cuvenita palmă de la criza economică. Nu se poate să nu fi auzit, măcar în treacăt, că se închid ziare, că se restrâng redacţii, că există jurnalişti cu experienţă măsurată în ani de zile şi în zeci sau chiar sute de articole care sunt daţi afară.

Şi, cu toate acestea, sunteţi mai mult de nouă candidaţi pe loc la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Aproape jumătate dintre cei care trebuiau să se înscrie anul acesta la examenul de Bacalaureat au abandonat, probabil din teama că-l vor pica. Aşadar, voi faceţi parte din jumătatea de absolvenţi care a decis să se înscrie la Bac.

Apoi, aproape jumătate dintre cei care şi-au încercat norocul au picat. În consecinţă, sunteţi printre puţinii (aproximativ unul din patru) care au trecut de examenul de Bacalaureat şi voi vă înscrieţi la Jurnalism?

V-aţi chinuit să luaţi Bac-ul ca să va bateţi nouă inşi pentru un loc la Jurnalism, în condiţiile în care ştiţi că veţi ieşi aproape sigur şomeri?

Cu tot respectul pentru voi, dar nu aţi luat examenul maturităţii. Şi nu e vorba numai de voi. E vorba şi de cei cinci candidaţi pe loc la Facultatea de Management sau de cei peste patru candidaţi la "Facultatea de Antreprenoriat" (e prima dată când aud de această facultate şi mă gândesc ce părere ar avea Warren Buffett de existenţa acestei instituţii de învăţământ).

De cei peste 11 candidaţi pe loc la specializările Planificare teritorială şi Meteorologie, ambele din cadrul Facultăţii de Geografie, probabil că nu mai e nimic de spus în afară de faptul că sunt dovada suficientă şi amară a unei generaţii de tineri care nu au nicio direcţie în viaţă şi care nu-şi doresc decât să intre la o facultate, oricare ar fi ea, doar "ca să fie". Ei vor fi următorii casieri din hypermarketuri, plătiţi cu 850 de lei pe lună. "Supracalificaţii" intraţi în vârtejul leasingului de sclavi.