S-a dat alerta şi în România din cauza noii tulpini Omicron a SARS-CoV-2, descoperită pentru prima oară în sudul continentului african.

Alexandru Rafila, apel către români! Această greşeală a dus la mortalitatea foarte mare din săptămânile trecute

Spitalelor li s-a transmis să fie vigilente şi să încerce să detecteze cât mai precoce, prin secvenţiere, existenţa acestei variante a virusului în România.

Totuşi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că abia în 2-3 săptămâni vom dispune de primele primele informaţii clare referitoare la evoluţia infecţiei cu noua tulpină sau la protecţia oferită de vaccin ori de trecerea prin boală.

Invitat la la Radio România Actualităţi, oficialul a făcut un apel şi către români să renunţe la tratamentul empiric făcut acasă după infectarea cu noul coronavirus. Faptul că foarte multe persoane au ajuns târziu la spital a fost principalul motiv pentru mortalitatea uriaşă din ţara noastră.

“O să mergem în continuare cât se poate de rapid cu măsurile de sănătate publică, dacă acest lucru va fi necesar”

“Fiind vorba de o tulpină cu transmisibilitate înaltă, încercăm să aplicăm măsurile pe care le avem la dispoziție, limitarea călătoriilor în sudul continentului african, în general, dar s-ar putea şi în alte ţări din Africa să se înregistreze în curând multe cazuri, mai ales în Egipt.

Există în momentul de față nu o recomandare, o decizie care a fost transmisă tuturor direcţiilor de sănătate publică și spitalelor, în sensul încercării de a detecta cât mai precoce existenţa unei tulpini care ar putea să pună probleme şi, în mod evident, o să mergem în continuare cât se poate de rapid cu măsurile de sănătate publică, dacă acest lucru va fi necesar.

Recomandăm publicului să renunţe la această practică de se trata empiric la domiciliu şi să nu anunţe autorităţile de sănătate. Prezentarea tardivă la spital a fost una din principalele cauze care au dus la mortalitatea aşa de mare înregistrată în ţara noastră”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Rador.

OMS: Omicron, risc foarte ridicat de răspândire la nivel mondial

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă “un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Totuşi, organizaţia recunoaşte că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

“Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron. (…) Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, au transmis, luni, reprezentanţii OMS.