Va apărea formularul unic de facturare

Un amendament la proiectul pentru aprobarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 a fost adoptat de către Senat.

Acest amendament prevede un formular unic de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale. De asemenea, pe formularul unic vor fi trecute doar informații relevante cu privire la depășirea consumului estimat.

”Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis”, este amendamentul admis în comisia de specialitate și, ulterior, adoptat de Senat.

Măsuri necesare pentru a nu agrava nivelul de sărăcie

În raportul favorabil întocmit de Comisia pentru energie se arată că astfel de măsuri cu caracter temporar sunt necesare pentru ca explozia de prețuri de la energie electrică și gaze naturale să nu agraveze nivelul de sărăcie.

”Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară instituirea unor măsuri cu caracter temporar, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică. Prin urmare, impactul este favorabil prin acordarea unei scheme de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici, în vederea asigurării în plan economic şi social a unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităţilor economice şi a traiului de zi cu zi în condiţii decente”, arată raportul.

În raport se mai arată că aceste cheltuieli vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și de gaze naturale.

”Totodată, cheltuielile determinate de plata compensaţiilor vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi gaze naturale. Măsurile de sprijin prevăzute în prezentul proiect vor atenua creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici şi vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie”, se mai arată în raport.