În acest context, sistemele de inteligență artificială conversațională generativă (AI), precum Gemini (fost Bard), inovația recentă a Google, au câștigat o popularitate semnificativă, oferind asistență instrumentală în proiectarea previziunilor generale ale pieței financiare.
Pentru a folosi aceste capabilități, Finbold a întrebat Gemini dacă economia globală se va prăbuși anul acesta, iar chatbot-ul a oferit o explicație detaliată, ținând cont de situația geopolitică actuală și de opiniile experților, până la data de 8 aprilie 2024, potrivit Finbold.
Gemini spune că o prăbușire totală este puțin probabilă
Potrivit Gemini, „un colaps total pare puțin probabil”, pe baza unor dovezi ale Băncii Mondiale și ale FMI, care prezic rate de creștere între 2,4% și 2,9%, iar Forumul Economic Mondial (WEF) raportează că „mulți economiști se așteaptă la o încetinire, dar nu neapărat la un colaps.”
Tendințele economice actuale
În același timp, instrumentul AI a citat raportul World Economic Situation and Prospects (WESP) pe care Națiunile Unite l-au lansat pe 8 ianuarie 2024, care indică faptul că agenția se așteaptă ca economia globală să experimenteze o încetinire modestă, dar că „ va rămâne pe calea redresării.”
Recesiunea, mult mai probabilă
Între timp, în ceea ce privește elementele particulare care ar putea influența evoluția situației economice, Gemini a evidențiat inflația din 2023, creșterea ratelor dobânzilor și creșterea economică inegală în diferite regiuni și a citat un sondaj Bloomberg din decembrie 2023.
Concret, potrivit acestui sondaj, în care economiștii au dat răspunsuri cu privire la posibilitatea unei recesiuni în 2024, 47% au susținut că o recesiune economică este probabilă în 2024, în timp ce 19% dintre experții intervievați au afirmat că o recesiune este foarte probabilă, spre deosebire de un colaps în toată regula.
În cele din urmă, Gemini a concluzionat că:
„Dacă economia globală se prăbușește sau nu în 2024 depinde de mai mulți factori, iar majoritatea economiștilor este de acord că perspectiva este incertă. Cu toate acestea, un colaps este puțin probabil, iar o încetinire sau o recesiune este considerată mai probabilă.”
Luând în considerare toate lucrurile, prognozele sumbre ale unui crash economic ar putea fi pe drumul cel bun, dar datele adunate de instrumentul IA de la Google sugerează că situația ar putea să nu fie atât de disperată.
Goldman Sachs a estimat că economia mondială va crește cu 2,6% în acest an
Banca de investiții estima că economia mondială va crește cu 2,6% în acest an, în medie anuală, peste prognoza de 2,1% estimată de economiștii chestionați de Bloomberg. De asemenea, este de așteptat ca SUA să depășească din nou alte piețe dezvoltate, cu o creștere estimată de 2,1%, sublinia Goldman Sachs.
În plus, potrivit băncii de investiții, cele mai mari obstacole cauzate de politicile de înăsprire monetară și fiscală vor deveni amintire. Pentru a reduce creșterea inflației, Rezerva Federală a Statelor Unite și-a început campania agresivă de creștere a ratelor în martie 2022, pe măsură ce inflația a urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Goldman Sachs consideră că este puțin probabil ca factorii de decizie de pe piețele dezvoltate să reducă ratele dobânzilor, înainte de a doua jumătate a anului 2024, cu excepția cazului în care creșterea economică va fi mai slabă decât se estimase.