„Eficiența și siguranța acestui vaccin confirmă că va fi foarte eficient împotriva COVID-19 și va avea un impact imediat asupra urgenței de sănătate publică”, a transmis Pascal Soriot, director executiv al Astra Zeneca, conform reuters.com
Vești bune pentru întreaga planetă
Compania farmaceutică britanică a realizat studii clinice preliminare iar rezultatele sunt promițătoare deoarece vaccinul anti-COVID poate preveni infectarea în 70,4% dintre persoane, iar procentajul poate crește până la 90% în cazul în care sunt utilizate dozaje diferite, transmite theguardian.com
De asemenea, Universitatea Oxford a anunțat că rezultatele studiilor clinice au demonstrat că eficacitatea generală a vaccinului este de 70%. Trebuie menționat că acest rezultat vine din combinarea a două regimuri diferite de tratament: unul care a dat rezultate de 62% și al doilea, care a avut rezultate de 90%.
AstraZeneca a declarat într-un comunicat că vaccinul său este „extrem de eficient” în prevenirea COVID-19, menţionând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat.
Rezultatele preliminare se referă la studii realizate pe un eşantion de peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala. Mai precis, eficienţa sa a crescut la 90% pentru un prim eşantion de persoane care a primit o jumătate de doză şi apoi o doză o lună mai târziu şi a scăzut la 62% pentru un alt grup care a primit două doze la o lună distanţă.
În total, la aşa-numitele studii clinice de fază 3 la scară largă au participat 60.000 de persoane din întreaga lume. Ele se desfăşoară şi în Statele Unite, Japonia, Rusia, Africa de Sud, Kenya şi America Latină. Laboratorul britanic a precizat că va prezenta rezultatele studiilor foarte rapid autorităţilor pentru a obţine o primă undă verde.
Datorită unui „lanţ simplu de aprovizionare”, vaccinul „va fi accesibil şi disponibil în întreaga lume”, a declarat Pascal Soriot, director general al AstraZeneca, într-un comunicat.
Grupul afirmă că avansează rapid în fabricarea planificată a 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021. Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat pentru Sky News că este „foarte fericit” în legătură cu această veste considerată drept „încurajatoare”.
„Este crucial ca autoritatea de reglementare independentă, MHRA, să analizeze datele şi să verifice dacă vaccinul este eficient şi sigur”, însă „acest vaccin dezvoltat aici este mai uşor de administrat decât cel al Pfizer, deoarece nu trebuie păstrat la -70 de grade”, a adăugat ministrul.
Rezultatele obținute în urma analizelor
În urma unei analize finale, Pfizer şi BioNTech au transmis că vaccinul lor anti-COVID are o eficacitate de 95% de prevenire a infectării.
Conform rezultatelor preliminare ale studiului său clinic de fază a treia, compania de biotehnologie Moderna a anunţat că vaccinul său pentru noul coronavirus are o eficacitate de 94,5%.