Vă confruntați cu durere și cu instabilitatea genunchiului? Iată ce soluții există

Durerea de genunchi, rigiditatea articulației și pocniturile care însoțesc mișcarea piciorului pot fi provocate de instabilitatea genunchiului, o afecțiune determinată de deplasarea rotulei din poziția normală. În lipsa tratamentului potrivit, mobilitatea și implicit calitatea vieții pacientului sunt serios afectate.

De cele mai multe ori, instabilitatea genunchiului apare în urma unei accidentări sportive, mai ales la persoanele tinere și foarte active sau la sportivii de performanță. În urma unei mișcări greșite sau a unei lovituri la genunchi, pot să apară diferite leziuni articulare – entorse, luxații, chiar și o ruptură de ligament încrucișat anterior. În această situație, pacientul se confruntă cu dureri intense de genunchi și nu se poate sprijini pe piciorul afectat. Este indicat un consult de ortopedie cât mai repede posibil, pentru stabilirea diagnosticului și administrarea tratamentului adecvat.

În urma consultației, medicul va recomanda și efectuarea unor investigații imagistice, precum radiografie, examen RMN sau artrografie RMN. Aceste examinări avansate arată cât de severă este leziunea articulației și unde este localizată. În acest fel, specialistul poate recomanda cea mai potrivită metodă de tratament.

În funcție de tipul de leziune și de severitatea simptomelor, tratamentul poate fi conservator – prin purtarea unei orteze de genunchi și prin ședințe de fizioterapie, completate de medicație antiinflamatoare – sau poate fi necesară operația.

Tratamentul chirurgical pentru instabilitatea genunchiului este realizat prin ligamentoplastie, o intervenție care permite reconstrucția ligamentului rupt. Procedura este realizată minim invaziv, prin artroscopie de genunchi, cu avantaje semnificative pentru pacient, comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică: recuperare mai rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare.

Ligamentoplastia implică introducerea unui artroscop – un tub subțire, prevăzut cu o cameră video în capăt – printr-o mică incizie la nivelul genunchiului. Prin alte incizii de mici dimensiuni, chirurgul introduce diferite instrumente chirurgicale și înlocuiește ligamentul rupt cu o grefă sintetică sau biologică. Aceasta va reda funcționalitatea articulației, cu rezultate foarte bune pe termen lung. După vindecare, un rol esențial în recuperarea pacientului îl au ședințele de kinetoterapie.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații ortopedice asigurate de medici foarte experimentați și la investigații imagistice performante, esențiale pentru diagnosticul corect al instabilității genunchiului. Printre echipamentele de ultimă generație folosite pentru examinarea articulațiilor se numără RMN 3 Tesla, care asigură imagini de rezoluție superioară unui RMN standard.

Intervenția de ligamentoplastie, atunci când este indicată, se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care deține unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară și o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I – cu nivel de competență extinsă. Pentru o reabilitare optimă, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un specialist.