Documentele Pentagonului din 28 februarie arată că sistemele de apărare antiaeriană S-300 din era sovietică, cu rază medie și lungă de acțiune, pe care Ucraina s-a bazat in ultima vreme pentru a contracara avioanele ruse, rachetele de croazieră și rachetele balistice, ar putea fi complet epuizate în această lună, scrie Newsweek.
Apărarea aeriană ucraineană a fost slăbită de atacurile constante ale Moscovei asupra infrastructurii, lansate din interiorul teritoriului rus, și de atacurile cu drone kamikaze de fabricație iraniană. Este posibil ca președintele Putin să fi ținut cu bună intenție, pe bară, activele forțelor aeriene ale țării, care includ aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere.
Pentru Rusia, ar fi un atu înaintea contraofensivei ucrainene
Pentru Rusia, acesta ar fi un atu înaintea contraofensivei ucrainene anticipate de unii experți. Rușii „au un nivel copleșitor al superiorității aeriene, pe care încă nu l-au introdus în război”, a declarat Dale Buckner, șeful companiei internaționale de securitate Global Guardian.
„Rusia deține in prezent o flotă uriașă, și de zece ori mai mare decât cea a Ucrainei”, a subliniat acesta. El a spus că avioanele Mikoyan Mig-35, Sukhoi SU-35 și Sukhoi SU-57 fac parte dintr-un kit modern „care ar putea decima contraofensiva Kievului” dacă va aduce pe teren coloane mari de tancuri ucrainene și vehicule blindate, fără o acoperire adecvată pe cer.
Ce se va întâmpla dacă avioanele rusești primesc OK-ul
„Există un risc tactic real la sol pentru ucraineni dacă nu au o apărare aeriană adecvată”, a adăugat Buckner, referindu-se la modul în care diferitele tipuri de arme interceptează avioanele și rachetele, zburând la diferite altitudini. Oficialii Pentagonului spun că Ucraina ar putea fi amenințată, în special dacă avioanele rusești primesc OK-ul pentru a ataca pozițiile trupelor și ținte esențiale de artilerie de la sol și dacă Putin va decide acum să folosească avioanele de luptă pentru a schimba cursul războiului.
O analiză recentă a lui Mark Cancian, consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a remarcat că Ucraina își va putea apăra forțele militare cu apărarea aeriană rămasă, nu și orașele sau infrastructura. Cancian a declarat pentru Newsweek că, până acum, Rusia nu s-a aventurat pe cerul ucrainean. Dar, ”pentru că ucrainenii au rămas fără rachete, nu vor putea doborî fiecare rachetă de croazieră sau dronă kamikaze care se apropie”.
Rușii se vor folosi de superioritatea aeriană
Pe termen lung, dacă ucrainenii nu obțin mai multe mijloace de apărare aeriană, cel mai probabil, rușii se vor folosi de superioritatea aeriană și vor obține un avantaj din ce în ce mai mare”, a spus el. ”Va trece destul de mult până când vor putea să survoleze Ucraina. Rușii pur și simplu nu au atât de multe rachete de croazieră, așa că cred că va dura ceva timp”, a subliniat el.
Jocul de-a șoarece și pisica
Administrația Biden a anunțat, în aprilie, că va trimite interceptoare și muniții suplimentare de apărare aeriană ca parte a unui pachet de ajutor de 2,6 miliarde de dolari către Ucraina, sprijinind pregătirile contraofensivei Kievului. Între timp, NATO a trimis un număr redus de sisteme cu rază medie de acțiune, ideale pentru apărarea orașelor ucrainene și a infrastructurii critice. Printre acestea se numără SAMP/T și NATO Hawk. În noiembrie, Ucraina a primit primul transport al Sistemului național avansat de rachete sol-aer (NASAMS). ”Am avut acest război de uzură și acum, când intrăm în următoarea fază, este un soi de joc de-a șoarecele și pisica. NATO va acționa în continuare în apărarea lor sau nu? Vor introduce rușii cele mai avansate platforme aeriene?”, se întreabă expertul.
Generalul în retragere Frank McKenzie, fost comandant al Comandamentului Central al SUA, susține că Putin este „foarte îngrijorat de apărarea antiaeriană și se teme să se încurce cu noi”. „Deși s-ar putea să vedem schimbări progresive ale politicii Rusiei, nu cred că vom vedea brusc o schimbare masivă în abordarea față de acest război”, a spus McKenzie.