Economia României a fost pusă sub semnul întrebării încă de la debutul pandemiei de coronavirus, iar deși Guvernul și ministrul de Finanțe au transmis că nu există niciun fel de îngrijorare, un fost premier trage un semnal de alarmă. Acesta are un scenariu sumbru pentru viitorul țării.
Este vorba despre fostul premier al României, Mihai Tudose. Acesta a avut o reacție dură la scurt timp după ultimul împrumut făcut de ministrul Finanțelor Florin Cîțu, cel de 290 de milioane de euro.
În opinia fostului ministru, România se va confrunta cu probleme grave din punct de vedere economic, iar acest lucru se datorează faptului că ”dl Cîţu își continuă imperturbabil ritmul furibund de împrumutare”.
„La Bruxelles, prioritatea toamnei e adoptarea planului UE de redresare economică, în vreme ce guvernele ţărilor membre pregătesc programele de relansare. Ăsta-i contextul în care dl Cîţu își continuă imperturbabil ritmul furibund de împrumutare. Aşa că indicatorii macroeconomici ai României ating cote de avarie, dar obsesia electorală bate orice urmă de rațiune.
Numai ieri, 3 septembrie, dl Cîţu a împrumutat 290 de milioane de euro de la bănci. Iar planul Ministerului Finanțelor Publice de împrumuturi de la băncile comerciale, prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligațiuni de stat, este de un miliard de euro pe luna septembrie”, scrie Tudose, pentru Digi24.
Problema e națională, nu guvernamentală
Totodată, fostul ministru a mai subliniat faptul că această problemă nu este una la nivel de Guvern, ci la nivel național.
”Problema – nu doar guvernamentală, ci națională – e că banii europeni, pe care se bazează PNL vor veni în cel mai bun caz vara viitoare. Adică la un an de la acordul liderilor statelor UE, din 21 iulie, privind Planul european de relansare”, susține Mihai Tudose.
Ca și exemplu, Mihai Tudose a dat datele potrivit cărora România e a doua țară din UE cu cea mai mare creștere a datoriei publice între trimestrul 1 din 2019 şi primul trimestru din acest an.
„Din păcate, creșterea datoriei nu e doar consecința crizei pandemice, ci o tendință păguboasă mai veche. Dovadă stă faptul că România e a doua țară din UE cu cea mai mare creștere a datoriei publice între trimestrul 1 din 2019 şi primul trimestru din acest an, adică +3,6%. Şi asta când încă nu se făcuse simţit impactul Covid19! Că suntem într-o direcție greșită ne arată şi discrepanța între indicatorii consumului şi cei ai producției.
„Să sparie gândul”, vorba cronicarului, de ce poate face Florin Cîţu până atunci! Va durea al naibii trecerea de la mierea promisiunilor, la fierea dobânzilor… Iar între timp ne cam arde casa. Și buzunarele…”, a mai scris acesta.