Va exploda cursul valutar! Au anunțat ce ne așteaptă. Ce se va întâmpla cu moneda euro

Cursul valutar va exploda pur și siplu. Specialiștii au anunțat deja ceea ce ne așteaptă. Vor fi probleme cu moneda euro. Surplusul de bani pe care băncile îl plasează doar în titluri de stat va dispărea în două luni. Cursul şi dobânzile ar putea exploda anul viitor.

Specialiștii sunt în alertă. Deficitele din economie reprezintă o mare problemă. Este vorba despre cele comerciale și de cont curent. Acestea au ajuns la maxime istorice. Supralichiditatea din piaţa bancară, indusă în mare parte şi de rectificarea bugetară a Finanţelor, dă încă o senzaţie de confort deplin.

Trezorierii din bănci spun că în maximum două luni supralichiditatea din piaţă va dispărea, iar de anul viitor vom avea probleme. Deficitul va sparge bula confortabilă, iar efectele imediate vor fi explozia cursului şi majorarea dobânzilor, conform economica.net.

Doar în primele șapte luni ale anului 2019, deficitul comercial s-a extins cu 25% față de aceeași perioadă din 2018, la 9,5 miliarde de euro. „Numai în iulie a adăugat 1,76 miliarde de euro la deficitul comercial, cea mai mare sumă lunară până în acest an și doar a doua cea mai mare de la sfârșitul anului 2008”, comentează economiştii ING Bank. Licitaţiile de titluri de stat sunt mai mereu suprasubscrise graţie unei lichidităţi generale a pieţei monetare.

Excedentul de lichiditate de pe piața monetară pare să se fi micșorat în septembrie. 4,22 miliarde lei au fost plasate de 15 bănci la banca centrală, dublu față de săptămâna trecută, dar puțin sub licitațiile corespunzătoare ale lunii trecute. Curba a rămas neschimbată în urma licitației și, din acest motiv, analiştii ING Bank nu se aşteaptă la volatilitate pe piața monetară.

Supralichiditatea se datorează şi banilor noi introduşi în piaţă de către Ministerul Finanţelor după rectificarea bugetară, în ciuda sterilizărilor săptămânale ale BNR, dar şi injecţiilor făcute de multe fonduri de investiţii străine.

Dealerii bancari anunță însă prăpădul. În maximum două luni această supralichiditate din piaţă va dispărea. Chiar dacă deficitul bugetar se va putea încadra anul acesta în limita de 3% cu preţul unor investiţii zero, anul viitor bula deficitelor şi dezechilibrelor accumulate în acest an se va sparge și vom avea parte de o explozie a deprecierii cursului de schimb, urmată de o majorare a dobânzilor, inclusiv la împrumuturile statului de la bănci, mai spune sursa citată.