Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri în privința integrității sale teritoriale în cadrul discuțiilor cu Rusia, dar este deschisă să discute „modele non-NATO” pentru viitorul său, într-un forum mai larg, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni pentru Fox News, potrivit Reuters.
Ucraina ar putea renunța la intrarea în NATO
Ucraina a urmărit aderarea la Uniunea Europeană și la NATO, ambele opuse de Moscova. Președintele rus Vladimir Putin a citat posibila aderare a Ucrainei la NATO ca dovadă a ceea ce el consideră a fi agresiunea NATO față de Rusia.
„Răspunsul pe care îl primim din partea țărilor NATO este că nu sunt pregătite nici măcar să discute despre faptul că ne vor avea în NATO, pentru următoarea perioadă de cinci sau zece ani”, a declarat negociatorul David Arakhamia.
„Suntem pregătiți să discutăm unele modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din partea diferitelor țări, precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu doar în cadrul discuțiilor bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”.
Negocierile înaintează anevoios
Delegațiile din Ucraina și Rusia au avut până acum două runde de discuții de când Rusia a lansat o invazia la 24 februarie. Joi, părțile au convenit să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din unele zone de luptă, deși au existat întârzieri în privința punerii în aplicare.
Pe de altă parte, șeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept „inacceptabile”.
„Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili”, a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează.
„Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri”, a spus el.
„Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană”, a subliniat Arahamia.
Ce a cerut Moscova?
Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca făcând parte din teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, doreşte ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie recunoscute ca state independente.
Moscova mai cere o „demilitarizare” completă a Ucrainei.
După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, ambele părţi sugerând anterior că aceasta ar putea avea loc luni.