Fostul prim-ministru al României a vorbit despre ipoteza unui serviciu militar obligatoriu în România. Liderul liberalilor a oferit toate detaliile.
Serviciu militar obligatoriu în România?
Fostul prim-ministru Nicolae Ciucă a oferit un interviu la Realitatea Plus, în cadrul căruia a fost întrebat dacă vine războiul în România.
Nicolae Ciucă a menționat că România este o țară de graniță cu cea mai extinsă frontieră terestră cu Ucraina.
El a explicat că linia frontului se află la 400 – 600 km distanță de țară și a afirmat că, în prezent, se poate discuta despre o probabilitate redusă. Totuși, spune că este important să abordăm această chestiune.
Ciucă a subliniat necesitatea luării tuturor măsurilor pentru a descuraja un eventual război. El a avertizat cu privire la pericolul ca un atac al Armatei Ruse, îndreptat către ținte din apropierea României.
„România e o țară de graniță cu frontiera terestră cea mai mare cu Ucraina. Linia frontului e la 400 – 600 km de țara noastră și acum se poate discuta de o probabilitate, dar aceasta probabilitate e redusă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm despre acest lucru.
Nu înseamnă că nu trebuie să luăm toate măsurile pentru descurajarea unui război. În acest moment, această linie de contact se află pe același aliniament de aproximativ doi ani și sperăm să nu înainteze niciodată.
Există pericolul ca atacul Armatei Ruse, care vizează ținte din proximitatea României, să aibă impact pe teritoriul țării noastre”, spune acesta.
Tinerii nu vor fi luați la război
Întrebat dacă tinerii vor fi luați la război, liderul liberalilor a spus că probabilitatea este redusă. Chiar și așa, spune că nimic nu poate fi exclus.
El a vorbit și despre mesajul transmis de către șeful Statului Major al Apărării. Fostul premier spune că mesajul său a fost interpretat ca și cum ar fi nevoie de o adoptare a legislației.
„Șeful Statului Major al Apărării a transmis un mesaj care a fost înțeles ca fiind nevoia de adaptare a legislației. Trebuie să privim în urmă și să vedem că sunt legi din 1994. Mesajul a fost îndreptat în această direcție. Trebuie să conștientizăm nevoia întăririi sistemului de apărare. Ne gândim că nu trebuie să mai facem nimic pentru că face NATO. Nu, trebuie să pornească din țară. Această probabilitate, de a fi luați tineri la război, e redusă. Nimic nu poate fi exclus”, a explicat fostul premier.
Serviciu militar, obligatoriu în România?
Nu în ultimul rând, fostul prim-ministru a fost întrebat dacă s-ar putea introduce serviciul militar obligatoriu în România.
Acesta a precizat că nu se va pune problema de așa ceva. Fostul premier spune că există un serviciu militar voluntar pentru cei în rezervă. Acesta desfășoară un program de pregătire.
„Nu. Nu se va introduce. Există serviciul voluntar pentru militarii în rezervă, care desfășoară un program de pregătire. Există această inițiativă prin care să se discute despre serviciul militar voluntar”, a continuat fostul premier.
Ciolacu, de acord cu pregătirea militară voluntară
Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că este de acord cu pregătirea militară voluntară.
El este, totuși, critic cu privire la circumstanțele în care a fost anunțată necesitatea implementării serviciului militar voluntar. Totodată, șeful Executivului a respins ipoteza că există o amenințare din partea Rusiei îndreptată împotriva României.
„Pe mine ce mă deranjează este contextul, în momentul în care orice ţară trebuie să pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România.
Nu vine de acolo niciun pericol, dar cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipez anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării.
E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire ‘aoleu, vine războiul peste noi’. Nu vine niciun război!”, a spus Ciolacu.
În cadrul afirmațiilor sale, prim-ministrul a accentuat importanța unei abordări raționale și echilibrate în privința pregătirii militare.
El a argumentat că este esențial să evităm alarmismul și că este important ca populația să înțeleagă că România se află în prezent într-o situație de securitate stabilă.