Acum, pe măsură ce războiul se apropie de a treia lună, consecințele economice devin din ce în ce mai clare și perspectivele nu arată deloc bine, potrivit CNBC.
Într-un context deja tulbure, cu presiuni inflaționiste globale, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie și a lanțurilor de aprovizionare întrerupte în urma pandemiei de coronavirus, războiul dintre Rusia și Ucraina exacerbează tensiunile cererii și ofertei, dăunează grav consumatorilor și amenință creșterea economică globală.
Piețele sunt tot mai tensionate
Piețele financiare globale continuă să se concentreze asupra războiului, deoarece acesta intră în a doua fază, cu lupte aprige în estul țării. Analiștii spun că „bătălia pentru Donbas” ar putea determina rezultatul războiului.
Investitorii sunt șocați de inflația rampantă și de efectul ei asupra creșterii globale. Fondul Monetar Internațional estimează că rata inflației din SUA va ajunge la 7,7% în acest an și la 5,3% în zona euro.
Preocupările cu privire la creșterea prețurilor îi determină pe investitori să vândă obligațiuni, împingând randamentele mai sus; Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a atins 2,94%, un nivel nemaivăzut de la sfârșitul anului 2018.
E un fel Cernobîl. Miezul nuclear se încălzeste tot mai mult
Investitorii se așteaptă ca băncile centrale să introducă creșteri mai agresive ale ratei dobânzii pentru a controla creșterile prețurilor, o mișcare care ar putea provoca, de asemenea, mai multe vânzări pe piață, potrivit FMI.
„Uitați pentru o clipă ramificațiile geopolitice. Șocurile tectonice de instabilitate economică dezlănțuite de conflictul din Ucraina i-au uimit și pe politicieni, bancheri, economiști și analiștii de investiții”, a declarat Bill Blain, strateg la Shard Capital.
„Inflația din agrobusiness, energie și lanțurile de aprovizionare se rotesc necontrolat și, ca într-o reacție nucleară, declanșează o serie de consecințe. E un fel ca la Cernobîl – reactorul devine critic!”, spune el.
Creșterea globală, puternic lovită
Orice s-ar întâmpla în prima linie a războiului în următoarele câteva săptămâni, undele de șoc ale conflictului vor continua să se răspândească în întreaga lume, atât Banca Mondială, cât și FMI, scăzând previziunile de creștere globală.
FMI și-a redus previziunile de creștere globală pentru 2022 și 2023, afirmând că impactul economic al invaziei Ucrainei se va „propaga în toată lumea, adăugându-se presiunii creșterii prețurilor și exacerbând provocările politice semnificative”.
Între timp, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2022 cu aproape un punct procentual, de la 4,1% la 3,2%, invocând presiunea pe care invazia Ucrainei a pus-o asupra economiei globale.
Ambele instituții au spus că se așteaptă să se intensifice șocurile de aprovizionare, iar prețurile materiilor prime, având în vedere că Rusia și Ucraina sunt furnizori majori, pot crește dramatic.
Jari Stehn, economist-șef european la Goldman Sachs, a declarat că impactul războiului din Ucraina pune frâne asupra economiei europene.
Conflictul zgâlțâie piloni importanți ai sistemului de aprovizionare globală
Războiul din Ucraina se adaugă și altor perturbări – tensiuni ale lanțului de aprovizionare, inflație și pandemie. Și reprezintă acum „o amenințare tot mai mare care se profilează pentru aprovizionarea noastră globală cu alimente”, afirmă Daniel Aminetzah, liderul McKinsey’s Chemicals and Agriculture Practices.
Regiunea Ucraina-Rusia este văzută ca unul dintre „coșurile” globale (sau mari producători de alimente) și joacă un rol vital nu numai ca exportator de produse primare precum grâul, ci și ca unul dintre principalii furnizori de îngrășăminte la nivel mondial.
„Există șase ”coșuri” care furnizează împreună aproximativ 60 până la 70% din mărfurile agricole globale. Regiunea Ucraina-Rusia este responsabilă pentru aproximativ 30% din exporturile globale de grâu și 65% din cele de floarea-soarelui, într-un context în care acele piețe sunt din ce în ce mai interconectate, așa că o ușoară întrerupere a aprovizionării creează un anumit impact asupra prețurilor”, a menționat Aminetzah.
Observând lanțul global de aprovizionare cu alimente, „vedem în mod clar că acest conflict zgâlțâie piloni importanți ai acestui sistem într-un context deja perturbat”, a spus Aminetzah.
Criza va avea efecte secundare clare asupra altor coșuri
„În sistemul alimentar global, scenariile anterioare privind cererea și oferta au fost stabilite în jurul vremii și al altor evenimente legate de aprovizionare. Dar acum, ne aflăm într-o situație de neimaginat: un război de o asemenea amploare în Europa, cu o aprovizionare cu alimente atât de critică, mai ales când vine vorba de grâu și de îngrășăminte”, a mai spus el.
Această instabilitate va începe să creeze ceea ce el a descris drept „efectul loviturii de bici” în lanțul de aprovizionare cu alimente. „Această criză va avea efecte secundare clare asupra altor coșuri, precum Brazilia”, spune Aminetzah.