Lumea „toarce” în confortul propriei case, pereții par a se mișca unul spre altul în timp ce stăm și așteptăm cele mai noi sfaturi înțelepte din partea cancelarului.
Este, de asemenea, incitant de urmărit cine va prevala de această dată, Merkel sau Mecklenburg-Pomerania de Vest? Totodată însă, nu este deloc interesant să privești cum cineva a depășit deja șablonul și, chiar și fără a-l citi, știm de mult ce spune: numerele sunt prea mari, sănătatea dumneavoastră este pusă în pericol, vă rog să rămâneți acasă, într-un cerc cât mai restrâns posibil.
Sfânta sărbătoare a familiei germane
Din nou, detaliile sunt interesante. În timp ce 10 persoane (plus copiii acestora) din două case diferite au avut voie până acum să se întâlnească, de la 1 decembrie ar trebui să fie doar 5 persoane, la fel, fără a fi incluși în acest număr copiii lor.
Această diferență va fi resimțită doar de marile familii din care fac parte mai multe generații care doresc să se viziteze, dar nimic nu se schimbă pentru toți ceilalți, adică pentru o majoritate.
Noua restricție sună însă bine și dur și, drept recompensă, măsurile se vor relaxa în timpul sărbătorilor: pot sta împreună, claie peste grămadă, în perioada 23 decembrie 2020 – 1 ianuarie 2021, până la 10 persoane din oricâte case diferite, plus orice număr de copii cu vârsta de până la 14 ani.
Deoarece Crăciunul este sărbătoarea sfântă a familiei germane, protecția împotriva infectărilor trebuie dată la o parte pentru câteva zile.
Dar de Revelion? Rămâne de văzut dacă libertatea întâlnirilor va rămâne în vigoare până la începutul anului sau dacă se vor reimpune restricții înainte de miezul nopții. Se pare că dezbaterea acestui aspect nu s-a terminat încă.
„Oamenii vor să sărbătorească Crăciunul împreună cu familia, ceea ce nu doar pentru vârstnici este foarte important. În schimb, în noaptea de Anul Nou chiar nu trebuie să redeschidem totul. Practic, tot ceea ce nu va avea loc în ajunul Anului Nou va ajuta la diminuarea ratei de infectare”, declară Ralph Brinkhaus, liderul fracțiunii parlamentare CDU/CSU (Uniunea) din Bundestag.
Nu se referă la riscul de infectare
De fapt, întrebarea cu privire la ce este permis și ce este interzis, ce este necesar și la ce se poate renunța în timpul pandemiei, în mod evident, nu se referă doar la riscul de infectare. Cum am putea explica, în termeni de „tehnologie a infectării”, că sălile de clasă pot fi curățate de virusuri cu ajutorul unei ventilații magice, în timp ce restaurantele prezintă riscuri inacceptabile, chiar dacă lasă spații largi între mese și beneficiază de sisteme de ventilație complexe? Acest fapt nu poate fi explicat, în orice caz nu printr-un risc real de infectare.
În pandemie, statul stabilește priorități politice și acest lucru este de înțeles atunci când vine vorba de funcționarea fără întreruperi a economiei și a sistemului de învățământ. Cu toate acestea, ceea ce merită a fi remarcat este cum și unde sunt stabilite prioritățile, cum se desfășoară dezbaterea publică atunci când sunt afectate tocmai zonele vieții publice care nu sunt considerate ca fiind relevante din punct de vedere sistemic.
În pandemie, prim-miniștrii și cancelaria, masele și așa-numitele rețele sociale ajung la o înțelegere asupra a ceea ce constituie societatea, ce poate să facă și ce nu ar trebui să facă în niciun caz. „Supa germană” este deranjată în esența sa și ceea ce nu aparține ei se poate evapora.
Aceste delimitări pandemice oferă o imagine clară a sensibilităților germane sau, mai precis, a ceea ce gândesc factorii decizionali de top după ce s-au uitat adânc în sufletele oamenilor și după ce au aruncat un ochi pe cele mai importante titluri.
Dacă este cum vor ei, și este, germanii vor să-și petreacă Crăciunul în cadrul familiei lor extinse, orice s-ar întâmpla ulterior – fie el și un nou val de infectări. Nemții vor să urmărească meciul de fotbal, în orice caz Bundesliga, dar trebuie să aibă loc și meciuri fără sens ale echipei naționale, pentru că ne place să testăm toți jucătorii, chiar și fără simptome, chiar dacă laboratoarele din întreaga țară gem de persoane cu simptome.
Petardele de început de an trebuie să fie permise, deoarece sunt inutile, zgomotoase, ostile din punct de vedere ecologic, rupând uneori un deget sau altul, dar germanii nu pot renunța la pulverizarea a milioane de euro la miezul nopții, acțiune devenită aproape un bun cultural. Cinstitul german de rând dă cu petarde în propria curte din față, în deplină distanțare fizică, dar revoltele tinerilor imigranți în zonele metropolitane pot și vor trebui interzise prin mobilizarea în masă a forțelor de ordine.
Cel mai greu Crăciun din istoria postbelică
Va fi cel mai greu Crăciun din istoria postbelică, o știe deja prim-ministrul Renaniei de Nord-Westfalia, iar Jana din Kassel luptă curajos, cum a făcut odinioară Sophie Scholl, cel puțin până în momentul în care cineva o contrazice.
Pandemia de coronavirus forțează societatea germană să se uite în oglindă, de unde privește înapoi o ființă destul de confuză, sfâșiată, care dispare încet – acesta este adevăratul său chip