Risc crescut pentru cancer de piele
Peste 84% dintre adolescenţi înţeleg că expunerea la soare creşte riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceştia nu se protejează întotdeauna de soare.
Un studiu recent de specialitate relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.
De asemenea, până în 2043, la nivel mondial, specialiștii estimează o creştere cu 85% a incidenţei cancerului de piele, iar inversarea acestei tendinţe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii şi adolescenţi.
În acest context, pentru al treilea an consecutiv, campania de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD) va ajunge pe litoralul românesc şi va oferi turiştilor prezenţi în 5 staţiuni de la Malul Mării Negre consultaţii gratuite în specialităţile endocrinologie şi dermatologie.
Din acest sezon, campaniei de prevenţie a UMFCD se vor alătura şi medicii pediatri care vor acorda copiilor aflaţi în vacanţă servicii medicale de prevenţie gratuite.
Campania va demara în luna august
Campania ce va fi realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale se va derula în perioada 14-19 august şi va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenţi şi specialişti, precum şi de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment.
„Putem descrie campania de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, ca fiind deja una de tradiţie şi, pentru al treilea an consecutiv, ne bucurăm să oferim turiştilor aflaţi pe litoralul românesc consultaţii gratuite în specialităţile dermatologie şi endocrinologie, numărul în creştere al celor ce au trecut pragul ediţiilor anterioare încurajându-ne să dăm continuitate acestui frumos proiect pentru realizarea căruia ţin să le mulţumesc atât medicilor rezidenţi şi specialişti, precum şi conducerii celor două societăţi medicale de profil SRD şi SRE, Ministerului Apărării Naţionale, Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi echipelor SMURD şi SALVAMAR”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.