UE pregătește o decizie importantă pentru toți cetățenii din Rusia. În cursul zilei de marți, Comisia Europeană a propus suspendarea integrală a Acordului UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia.
Mai exact, în cazul în care propunerea venită din partea Executivului comunitar va intra în vigoare, cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în statele Uniunii Europene. Astfel, cei care vor să călătorească în Europa vor fi nevoiți să urmeze un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.
Trebuie menționat faptul că până în prezent, Cehia, Finlanda, dar și Estonia, au restricționat deja acordarea de vize pentru ruși și au cerut UE să interzică complet accesul acestora. De cealaltă parte însă, Germania şi Comisia Europeană s-au opus unei astfel de măsuri drastice.
Cehia, Finlanda și Estonia cer UE interzicerea completă a vizelor
„O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să poată beneficia de facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând astfel ignorarea totală a ordinii internaționale bazate pe norme”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă transmis marți.
În cazul în care propunerile făcut de Comisia Europeană vor primi undă verde, suspendarea integrală a Acordul UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia va avea mai multe efecte.
Mai exact, acest lucru va face ca toți cetățenii ruși să își piardă accesul privilegiat în UE, drept urmare vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.
În același timp, dacă propunerea va fi aprobată, statele membre vor dispune de o marjă largă de apreciere în ceea ce privește prelucrarea cererilor de viză de scurtă ședere din partea cetățenilor ruși și vor fi în măsură să asigure un control sporit în ceea ce privește resortisanții ruși care călătoresc în UE.
Cât vor avea de plătit cetățenii ruși pentru viză?
Pe de altă parte, țările membre ale UE vor rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile.
Astfel, rușii care vor dori să solicite viză vor avea de plătit o taxă mai mare. Taxa de viză va crește de la 35 EUR la 80 EUR pentru toți solicitanții.
Pe lângă tarifele mai mari se mai adaugă și un timp de prelucrare mai lung. Astfel, termenul standard în care consulatele iau o decizie cu privire la cererile de viză se va mări de la 10 la 15 zile. Această perioadă se poate prelungi până la maximum 45 de zile în cazuri individuale, atunci când este necesară o examinare suplimentară a cererii.
O altă modificare vizează o serie de norme mai restrictive pentru vizele cu intrări multiple: solicitanții nu vor mai avea acces ușor la vizele valabile pentru intrări multiple în spațiul Schengen. Totodată, solicitanții vor avea nevoie de mai multe documente care să justifice necesitate unei vize pentru UE.
UE nu va recunoaște pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina
O altă propunere venită tot marți din partea Comisiei Europene o reprezintă nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina.
Conform propuneri făcute, statele membre ale UE nu ar trebui să recunoască pașapoartele rusești eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei drept documente valabile în scopul eliberării unei vize și al trecerii frontierelor externe ale UE.
Executivul comunitar susține că noua propunere legislativă va asigura o abordare obligatorie, aplicabilă în toate statele membre, care să înlocuiască acțiunile voluntare întreprinse de statele membre după anexarea ilegală a Crimeei.