Florin Cîțu și mai mulți parlamentari ai PNL au pregătit o lege în Parlament prin care România va interzice exportul animalelor vii începând de anul viitor.
Va fi interzis de la 1 ianuarie 2024. Se pregătește noua lege. Nimeni din România nu scapă
Astfel, senatorul Florin Cîțu, alături de alți parlamentari ai PNL, au depus un proiect de lege în Parlament prin care România va interzice exportul de animale vii. Astfel, inițial, măsura propusă de PNL se va aplica pentru animalele cu vârstă mai mică de 3 luni, începând cu 1 ianuarie 2024, și total, începând cu luna mai a anului 2025.
Ce prevede proiectul de lege inițiat recent de parlamentarii PNL:
”(2) Transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană şi rutieră, în state terţe Uniunii Europene se realizează după cum urmează:
1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană şi rutieră către ţările terţe a animalelor destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.
2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării în intervalul (15.05.2024-15.09.2024).
3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării către destinaţii aflate la distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se aplică şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării.
4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducţiei, dar nu şi a materialului genetic pentru reproducţie, începând cu data de 15.05.2025”.
România, cel mai mare exportator de oi la nivel mondial
România este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. Astfel, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele șase luni de anul trecut, în creștere cu peste 40% față de perioada similară a anului trecut, când încasările au fost de 186,95 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
De asemenea, în 2020, un proiect de lege al parlamentarilor Adrian Oros (fost ministru al Agricutlurii) și Florin Cîțu (fost ministru al Finanțelor Publice și fost prim-ministru) a fost adoptat de Parlament și a stabilit că transporturile de animale vii de lungă durată către țări din afara Uniunii Europene vor trebui asistate de un medic veterinar pe durata întregii călătorii, contractat de firma care efectuează exportul de animale vii.